Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний тероризм – підсумки і перспективи


Міжнародний тероризм – підсумки і перспективи

Прага, 1 травня 2001 – У понеділок оприлюднено щорічну доповідь держдепартаменту США з проблем міжнародного тероризму. Одним із висновків цього документу є те, що дана загроза залишається однією з найбільших для світу й надалі. Кількість терористичних актів зростає, відбуваються й географічні зміни у концентрації терористичних сил світу.

За даними доповіді держдепартаменту США під назвою « Риси міжнародного тероризму – 2000» кількість терористичних актів, здійснених у світі в 2000 році, зросла у порівнянні з 1999 роком з 392 до 423. Кількість жертв терористичних актів зросла відповідно з 233 осіб у 1999, до 405 - у 2000 році. Автори доповіді зауважують, що помітна тенденція переміщення центру тероризму з Близького Сходу до Південної Азії.

У доповіді названі також країни, котрі США вважають спонсорами міжнародного тероризму – Ірак, Іран, Лівія, Куба, Північна Корея і Судан. За американськими даними, найбільш активним у цьому плані залишається Іран. Коментуючи даний документ Білого Дому, держсекретар США Колін Пауелл сказав:

Голос

«Держави, спонсори тероризму, перебувають сьогодні у ще більшій ізоляції в світі. Терористичний групи відчувають посилення тиску. Терористи постають перед законом. Але ми не припиняємо зусилль. Ми також мусимо знати природу, причини цієї загрози».

Одним із основних осідків терористів у доповіді називається й Афґаністан, на територію котрого прямують екстремісти з усього світу. Місцевий рух «Талібан», котрий там господарює, надав політичний притулок ворогу США номер один Усамі бен Ладену і багатьом терористичним організаціям, котрі посилають своїх бойовиків до Чечні, Центральної Азії. Колін Пауелл нагадав, що США були нещодавно ініціаторами посилення міжнародних санкцій супроти режиму талібів.

У доповіді відзначені кроки Азербайджану з посилення прикордонного контролю і припинення діяльності мережі міжнародних організацій, котрі підтримують чеченських бойовиків. Підкреслюється також, що напруженою залишається ситуація в Середній Азії, де бойовики з «Ісламського руху Узбекистану» не полишають спроб проникнення до цієї республіки і продовжують викрадати людей. Є небезпека повторення вилазок терористів зі своїх баз в гірському Такджикистані на територію Киргизії та Узбекистану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG