Доступність посилання

ТОП новини

Небезпечні тенденції на Близькому Сході


Небезпечні тенденції на Близькому Сході

Прага, 7 травня 2001 — На Близькому Сході далі триває насилля — уперше за сім місяців останніх неспокоїв ізраїльські війська масово і з боєм увійшли на палестинські території.

В останнього палестинсько-ізраїльського конфлікту з’явилася й наймолодша жертва: чотиримісячна палестинська дівчинка загинула в понеділок унаслідок обстрілу з ізраїльських танків містечка й табору біженців Хан Юнис на півдні смуги Газа. Ізраїльське військо заявляє, що відповіло вогнем на мінометний обстріл єврейських поселень на палестинських територіях.

Напередодні, ввечері в неділю, ізраїльські танки обстріляли й місто Тулькарм на півночі Західного берега Йордану — там теж від ран помер палестинець.

Спостерігачі вже давно збилися з ліку, рахуючи жертви конфлікту — агентства наводять зовсім різні числа. Але нова ізраїльська стратегія, на думку оглядачів, тільки посилить насильство — принаймні на найближчу перспективу. Нова стратегія полягає в тому, що тепер ізраїльські війська отримали право для відповіді на напади палестинців вступати на деякі палестинські території на розсуд командирів — без схвалення «нагорі».

Ці дії вже засудили Сполучені Штати Америки й Європейський Союз; деякі з країн ЄС вимагають санкцій проти Ізраїлю.

Досить серйозні звинувачення на адресу Ізраїлю містилися й у нещодавному звіті Європейської Комісії: вона, зокрема, дійшла висновку, що саме ізраїльські обмеження винні в катастрофічному становищі економіки Палестинської автономії.

Найостанніший американський звіт про причини нинішнього ізраїльсько-палестинського конфлікту, що його уклав комітет на чолі з колишнім сенатором і посередником у Північній Ірландії Джорджем Мичелом, теж вимагає від Ізраїлю зняти «закриття», чи, власне, блокаду палестинських територій, а від ізраїльського війська — не вдаватися до зброї проти неозброєних демонстрантів. Палестинська ж влада, на думку авторів звіту, має «конкретними діями» дати знати, що «тероризм вартий осуду й неприпустимий», і «на 100 відсотків … відвертати терористичні операції й карати порушників».

Автори звіту закликають до негайного й безумовного припинення насилля, відновлення співпраці в галузі безпеки й заходів для розбудови довіри. Але обидві сторони конфлікту бачать у ньому перш за все свої інтереси.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес назвав звіт справедливим, зваженим і позитивним — бо він закликає палестинську владу виконати свої зобов’язання й зупинити тероризм. А представник ізраїльського Кабінету міністрів відкинув вимогу зупинити розбудову єврейських поселень на палестинських територіях.

Палестинці ж «приймають ці висновки, … бо вони прямо вказують на те, що ізраїльська окупація палестинських земель триває», – заявив палестинський Міністр інформації Ясир Абед Раббо.

А поки водночас із молитвами Папи Івана Павла Другого, що перебуває у Сірії, за мир на Близькому Сході там далі гинуть люди, до Парижа вирушив на переговори щодо становища в реґіоні Король Йорданії Абдалла Другий. Йорданія разом із Єгиптом — а це єдині дві арабські держави, що мають із Ізраїлем мирні договори — розробила нову мирну ініціятиву.

Ізраїль уже фактично відкинув цю пропозицію, що теж перебачає повну зупинку будівництва єврейських поселень, відновлення ізраїльсько-палестинських мирних переговорів із того місця, де їх було припинено, і зняття блокади палестинських територій — принаймні перші дві вимоги для Ізраїлю неприйнятні. Але сподівання вмирає останнім — у вівторок Абдалла Другий із тією ж мирною ініціятивою прибуде й до Відня — про цей візит було домовлено останньої миті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG