Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі терміново розпочалися наради представників офісу Верховного представника ЄС у стравах зовнішньої політики та оборони Хав’єра Солани з представниками Європейської Комісії


У Брюсселі терміново розпочалися наради представників офісу Верховного представника ЄС у стравах зовнішньої політики та оборони Хав’єра Солани з представниками Європейської Комісії

Брюссель, 21 травня 2001 - Керівництво Європейського Союзу на разі відклало раніше заплановану роботу в царині зовнішньої політики у зв’язку із загостренням кризи на Близькому Сході.

У зв’язку із стрімко зростаючою кризою на Близькому Сході Верховний представник Євросоюзу у справах зовнішньої політики та оборони Хав’єр Солана звернувся до керівників регіонів та до лідерів конфліктуючих сторін із закликом припинити збройні сутички і кровопролиття.

Атим часом цього вікенду у Брюсселі чільні європейські дипломати, експерти з близькосхідної проблематики на чолі з Хав’єром Соланою та комісаром Європейської Комісії у справах зовнішньої політики Крісом Паттеном підготували черговоий візит Хав’єра Солани на Близький Схід.

Перед посадкою в літак за маршрутом Брюссель – Каїр - Тель-Авів, Хав’єр Солана сказав журналістам, що політичний діалог при нинішньому кліматі буде нелегким.

Візит Верховного представника Європейського Союзу у справах зовнішьої та оборонної політики на Близький Схід триватиме чотири дні, протягом яких Хав’єр Солана намагатиметься переконати лідерів конфліктуючих сторін перейти від мови війни до мирного діалогу.

Перед польотом до столиці Єгипту та ізраїльскої столиці Хав’єр Солана зробив телефонний дзвінок Премєр Міністру Ізраїлю Аріелю Шарону, з яким обговорив деякі подробиці програми своєї поїздки на Близький Схід і разом з тим попрохав про забезпечення необхідної охорони під час цього візиту.

Нагадаємо, що днями колишній американський сенатор Джордж Мітчел детально описав нинішнє становище на Близькому Сході і закликав ізраїльські власті припинити економічну блокаду Палестини. Коментуючи виступ Джорджа Мітчела, Хав’єр Солана назвав його «дуже грунтовним і реалістичним» і який повинен також служити розв’язанню близькосхідної кризи.

Під час миротворчого вояжу на Близький Схід Солана відвідає Каїр, Дамаск, Бейрут. Там він зустрінеться з Генеральним Секретарем Арабської ліги Муссою, Президентом палестини Ясиром Арафатом, іншими арабськими лідерами, прем’єром Ізраїлю Шароном та міністром закордонних справ Шімоном Пересом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG