Доступність посилання

ТОП новини

Геноцид геноциду рознь


Геноцид геноциду рознь

Прага, 22 травня 2001 ― Масові знищення цілих народів чи класів населення в Радянському Союзі не були предметом вивчення чи публічних дискусій, тому, як тільки заборону на слова геноцид чи голокост було знято, їх вживання стало повсякденною справою. На думку оглядачів використання такого слова як геноцид по відношенню до будь-якої несправедливості стосовно будь-кого знецінює цей терміни і ті акти насильства, які вони визначають.

Коли Російська православна церква в Придністров’ї змінила ректора місцевої семінарії на промосковського єпископа, монахи Кицканського монастиря, на території якого діє семінарія, виступили з протестом. У відповідь новопризначений єпископ викликав з Тирасполя спецназ для придушення непокори. Молдавські монахи назвали цей акт «геноцидом Церкви.» Коли в Латвії професорам Ризького Авіаційного Університету було затримано виплату заробітньої платні на один місяць, один з викладачів звинуватив латвійський уряд у «геноциді супроти викладачів університету».

Латвійські фермери, протестуючи проти низьких цін на зерно, вийшли на демонстрацію під гаслами, що звинувачували владу у «геноциді фермерів». Коли Латвійська влада почала процес проти 10 радянських функціонерів, котрих звинувачують у «геноциді проти латвійців», російські громади Латвії назвали цей акт «геноцидом проти росіян».

«Це слово стало розмінною монетою», говорить в інтерв’ю газеті Вол Стріт Джорнал директор латвійського центру Прав Людини та Етнічних Досліджень Нільс Муіжнєкс. Він, як і активісти правозахисного руху в світі, побоюється, що вживання цього слова для означення практично будь-чого, девальвує його.

В Європі та Сполучених Штатах слово генцид, чи голокост вживають у виняткових випадках. Коли ці слова вимовляють світові лідери, вони означають дійсно серйозні речі. Адміністрація Клинтона відмовлялася визнати масові винищення однієї етнічної групи в Руанді, оскільки тоді потрібно було б висилати туди війська. Туреччина погрожує різним країнам економічними санкціями, якщо вони визнають геноцидом винищення вірменів турками під час першої Світової Війни.

Боротьба за вживання терміну «геноцид» розпочалася після Другої Світової Війни. Нациських воєнних злочинців судили «за щлочини проти людськості». До міжнародних документів слово «геноцид» потрапило у 48 році, коли було підписано Конвенцію ООН про Попередження і Покарання злочину геноциду. Ця конвенція визначає геноцид як «дії, спрямовані на знищення часткове чи повне, національної, етнічної расової чи релігійної групи». Цими діями є вбивство членів цих груп, нанесення їм серйозної шкоди, відбирання в них дітей, чи проведення стерилізації.

Незважаючи на досить точне визначення, геноцид важко довести. Перший судовий процес над людьми, що їх звинувачують у геноциді, було проведено в Руанді. Міжнародний трибунал в Гаазі зі злочинів у колишній Югославії так і не зміг довести наявність фактів геноциду. Щодо частого, і на думку правозахисників, недоцільного вживання цього слова на пост-радянських теренах, то вони попереджають, що девальвація його значення таїть в собі велику небезпеку. «Якщо геноцид дійсно відбудеться, для нього не буде назви», говорить директор Музею Окупації Латвії Вальтерс Ноллендорфс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG