Доступність посилання

ТОП новини

Перегляд санкцій проти Іраку


Перегляд санкцій проти Іраку

Прага, 23 травня 2001 - У середу Сполучені Штати і Великобританія представили на розгляд Ради безпеки ООН проект резолюції у справі перегляду санкцій проти Іраку. Запропонований документ передбачає скасування контролю за ввезенням до Іраку товарів і харчів для населення, зате мав би бути посилений контроль над імпортом зброї та устаткування, яке можна було б використовувати у військовій промисловості. Тим часом Росія запропонувала свій проект резолюції, який передбачає продовження ще на пів року гумантарної програми «нафта за харчі».

Протягом останніх років Рада безпеки ООН регулярно повертається до перегляду економічних санкцій проти Іраку, оголошених 90-го року після окупації іракськими військами Кувейту. Кожного разу Рада безпеки залишає санкції чинними, бо Багдад постійно відкидає головну умову їхнього скасування – повернення до Іраку міжнародних інспекторів для відновлення контролю над військовими підприємствами, які можуть розробляти зброю масового знищення. Військові фахівці вважають, що Ірак продовжує таємні праці над ядерною, хімічної та біологічною зброєю.

Проект нинішньої резолюції, який у вівторок запропонували США і Великобританія , передбачає значне пом’якшення санкцій, передусім зняття контролю над імпортом до Іраку будь-яких цивільних вантажів, проте передбачає посилення контролю над ввезенням зброї, військового устаткування або товарів, які можуть бути використані у військовій промисловості. Проект передбачає також стисліший контроль над нелегальним експортом іракської нафти, який досі перевищував дозволені гуманітарною програмою квоти. При цьому виручені суми від контрабанди нафти режим Саддама Хусейна використовує не для закупівель харчів і товарів для населення, а для власних потреб. Згідно з новою резолюцією, відповідні установи ООН мали би здійснювати чіткіший контроль над гуманітарною програмою «нафта за харчі» і над використанням коштів від продажу нафти.

Рада безпеки у повному складі, тобто за участю усіх 15-ти членів, мала би розглянути запропонований проект резолюції до кінця травня, хоча, як вважають оглядачі, нема жодної гарантії схвалення документу у його нинішній формі.

Тим часом Росія запропонувала свій проект резолюції, який теж не передбачає скасування санкцій або відмови від міжнародної інспекції іракських військових підприємств, проте закликає продовжити гуманітарну програму ООН «нафта за харчі» ще на пів року. Російський посол при ООН Лавров заявив при цьому, що Москва не відкидає американських і британських пропозицій, а лише вважає, що Рада безпеки повинна продовжити гуманітарну програму і продискутувати зміни санкцій у майбутньому. Китай і Франція, які, як і Росія, мають свої економічні інтереси в Іраку, теж наполягають на перегляді запропонованої США і Великобританією резолюції. До цього слід додати, що Франція і Росія зацікавлені у своїй участі в пізнішій реконструкції іракської нафтової промисловості. Китай тим часом, в порушення міжнародних санкцій підтримує з Багдадом і військові зв’язки, таємно доставляючи Багдадові радарні системи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG