Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса про призначення Анатолія Кінаха


Західна преса про призначення Анатолія Кінаха

Прага, 30 травня 2001 — Західна преса широко відгукнулася на призначення Прем’єр-міністром України Анатолія Кінаха. Прихід на чоло українського уряду близького союзника Президента Леоніда Кучми, зазначають західні оглядачі, кладе край урядовій кризі в Україні.

Прем’єр України обіцяє ринкові реформи, зазначає автор статті, що її друкують щоденники Н’ю Йорк Таймз та Інтернашонал Гералд Триб’юн — хоча дехто й сумнівається в глибині прихильності Анатолія Кінаха до реформ. До того ж, пише оглядач, те, що Кінах набрав при затвердженні лише на 13 голосів більше від мінімуму, натякає на труднощі, що постануть перед ним.

Європейське видання щоденника Вол Стріт Джорнал додає до цього думки спостерігачів, що Кінахові бракуватиме сили витримати тиск різноманітних ділових інтересів, які й привели його до влади, і Кінахова політика втратить цілісність і перспективу, які існували за Віктора Ющенка.

Так само сумнівається в тому, чи продовжуватиме Кінах політику Ющенка, й швейцарський щоденник Ноє Цюрхер Цайтунґ: його посада голови Українського союзу промисловців і підприємців із одного боку додає йому сили на зменшення б’юрократії в економіці, а з іншого вимагає протекціоністського ставлення до українського виробника, що в першу чергу наштовхнеться на спротив міжнародних фінансових установ.

На останній момент — що Анатолій Кінах відверто поставив під сумнів, чи варто дотримуватися вимог Міжнародного валютного фонду, й попереджає проти «диктату» міжнародних фінансових установ — звертають увагу чи не всі коментатори.

«Реформи померли, хай живуть реформи» — таким бачить гасло нового Прем’єр-міністра України оглядач німецького щоденника Вельт. На його думку, на різкі зміни курсу українського уряду навряд чи можна очікувати, особливо враховуючи, що Кінах не є сильна постать, а радше член партії Президента Леоніда Кучми, — новий прем’єр, як уважають закордонні спостерігачі, що їх цитує газета, дбайливо дотримуватиметься дотеперішнього курсу, але не висуватиме жодних нових важливих реформаторських ініціятив.

А інший німецький щоденник Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ звертає увагу й на те, чого Кінах не говорив про свої завдання. Зокрема, він нічого не сказав про таке важливе для України питання, як її вступ до Світової організації торгівлі, для якого треба б негайно створювати умови. Так само в його заявах бракує й зовнішньополітичних наголосів — Анатолій Кінах залишив при собі думку, як він ставиться до зближення з Європейським Союзом, що його просував Віктор Ющенко, чи як він собі уявляє розвиток узаємин із НАТО.

А в виступі в Верховній Раді Кінах ані словом не згадав про сільськогосподарську реформу, що дала б можливість приватизації землі.

Кінахова ж формула про «соціяльну сумісність реформ» викликає недовіру: як наголошує Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ, протягом минулого десятиріччя ці слова вже нерідко слугували для того, щоби приховати брак готовності до реформ; а рахунок за цю неготовність мусили сплачувати мешканці України, в якій рівень життя страхітливо низький.

Загалом перемога Анатолія Кінаха є переважно перемога Президента Леоніда Кучми й центристських партій, пов’язаних із великим бизнесом чи «олігархічними» фраціями в парламенті, пише британський щоденник Файнаншл Таймз. А те, як легко було призначено Кучминого висуванця, стає ще однією ознакою, що політична криза, яка охопила Україну від кінця минулого року, відступає.

Успіх Кінаха до того ж свідчить, що Президент України й далі дуже сильний, додає інший британський щоденник Індепендент, — а обрання нового Прем’єр-міністра означає, що Україна матиме відносно стабільний уряд, коли до неї приїде на відвідини Папа Іван Павло Другий - це важлива політична подія для Кучми і, на думку оглядача газети, вона може дещо відновити його заплямовану репутацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG