Доступність посилання

ТОП новини

У шведському містечку Гетеборзі відбувся саміт глав держав Європейського Союзу


У шведському містечку Гетеборзі відбувся саміт глав держав Європейського Союзу

Гетеборг, 14 червня 2001 - В саміті ЄС свзяв участь президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш. Учасники гетеборзького саміту обговорили питання загальної трансатлантичної політики та програму співробітництва між Європейським Союзом і США.

Приїзд до Гетеборга американського президента так, як і напередодні у Брюсселі, супроводжувався масовими маніфестаціями «зелених та пацифістів». Вулиці, які не були заблоковані шведською поліцією, були переповнені демонстрантами з гаслами «Ні американізації Європи!». Демонстрантів було близько 25 тисяч осіб.

Іншими словами, у Гетеборзі шведи не зустрічали американського президента на білому коні. Тому прем’єр-міністр Швеції Йоран Персон, який головував під час саміту Європейський Союз – США, закликав протестуючих не протидіяти проведенню саміту і пояснив, що під час цього форуму керівництво Європейського Союзу зробить все можливе, аби протистояти домінуванню американської політики у світі, а натомість домовитись про створення євроатлантичного балансу.

Під час свого виступу президент США продовжував проштовхувати ідею оновлення та імплементації американської протиракетної оборони, зазначивши при цьому, що це піде також на користь європейській системі оборони і безпеки.

Західні коментатори зазначили, що протиракетні пропозиції сталили добрим предметом для торгу. Європейський Союз закликав США не відмовлятися від підписання і ратифікації так званого «Кіотського протоколу», під яким поставили підписи понад сто держав світу . Нагадаємо, що «Кіотський протокол» - це глобальна програма очищення навколишнього середовища та запровадження заходів проти викидів у атмоферу тепличних газів. Ці викиди перейшли критичну межу і спричиняють негативні кліматичні зміни на земній кулі. Проте США ця тема поки що не дуже турбує. Офіційний Вашингтон бажає витрачати бюджетні кошти радше на оновлення протиракетної оборони, ніж на виготовлення очисних каталізаторів для автомобілів та на виробництва пального за новими екологічно чистими технологіями.

Деякі лідери Європейського Союзу піддали критиці Джорджа Буша за те, що протягом його президентства він не помилував жодного в’язня, якому була винесена смертна кара. Зокрема Європейський Союз виступив в ролі адвоката американського терориста Тімоті Маквея - відомого через організацію вибуху в Оклахома Сіті, під час якого загинули сотні невинних людей.

Західні коментатори вважають, що загострення уваги європейцями саме на цій темі було недоцільним і грубою дипломатичною помилкою Європейського Союзу, оскільки вона затьмарила розв’язання американсько-європейських торговельних протиріч. Адже жителів Європи ця тема більше турбує, ніж доля американського терориста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG