Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі 22 потенційні кандидати на посаду президента


В Білорусі 22 потенційні кандидати на посаду президента

Мінськ, 19 червня – Сьогодні Центральна виборча комісія Білорусі залишила 22 претенденти на посаду президента, яких спочатку було 26. Одному з претендентів відмовили в реєстрації його ініціативної групи, бо він народився в російській республіці Комі, а мати його є українкою, через що він не має білоруського громадянства з народження.

Голова Центральної виборчої комісії Білорусі Лідія Ярмошина повідомила, що після засідання комісії залишилося 22 претенденти на посаду президента.

Серед зареєстрованих є ініціативна група нинішнього президента Аляксандра Лукашенки, “п’ятірка” відомих опозиційних політиків, колишнього глави адміністрації президента Лукашенки Леоніда Сініцина, депутата парламенту та доньки першого секретаря ЦК компартії Білорусі Петра Машерова, який загинув 1980 року, Наталлі Машерової, а також посла Білорусі в Латвії Михайла Мариніча, який раптовно перейшов в опозицію до президента Лукашенки, через що його вже відкликали з Риги, хоча з посади посла поки що не усунули.

Сенсаційною стала реєстрація ініціативної групи Зянона Пазьняка, голови Консервативно-християнської партії колишнього Білоруського народного фронту. Пазьняк уже понад 5 років мешкає за кордоном, має статус політичного втікача у США, а Конституція Білорусі вимагає від кандидата в президенти 10-річного строку мешкання в країні. Проте Конституційний суд Білорусі вирішив, що Зянон Пазьняк має постійну прописку в Мінську, тому його можна реєструвати, що й було зроблено Центвиборчкомом одноголосно. Групі Пазьняка, як і іншим, сьогодні видали виборчі документи – російською мовою, що викликало його обурення. На що Центрвиборчком заявив: всі інші групи були цим дуже задоволені, бо, цитую, “російська мова для всіх є зручнішою”, а білоруський Будинок преси не встигне віддрукувати для Пазьняка білоруськомовні документи.

Сьогодні Конституційний суд Білорусі оголосив рішення, що заборонило участь у виборах білоруському громадянинові українського походження Олексієві Ляшкові. Він народився в Росії, в Комі АРСР, його мати – українка, а національність батька Ляшко не знає сам. Суд вирішив, що Олексій Ляшко не є громадянином Білорусі з народження, через що центральна комісія позбавила його права реєструватися.

Центрвиборчком також відмовив у реєстрації ініціативної групи мінської бібліотекарки Ніни Лобанової, що склала свої списки з читацьких формулярів студентів, які про це нічого не знали.

Але було зареєстровано депутата Палати представників Сергія Скребця, який подав документи, за свідоцтвом секретаря Центрвиборчкому Миколи Лазавіка, у “хворовитом стані”. Лазавік навіть показав всім цю заяву Скребця:

Лазавік: “Адчуваецца няцьвёрдая рука чалавека, які зь цяжкасьцью трымаў пяро”.

Ще двом претендентам комісія відмовила з причини порушення Виборчого кодексу та правил створення ініціативних груп. Мінський пенсіонер Уладзімер Лапцэвіч був цим дуже обурений та заявив на засіданні комісії:

Лапцэвіч: “Тыран будзе зрынуты! Калі не мной… Хлус, авантурыст Лукашэнка, якому я даў 1200 подпісаў у 1994 годзе, за якога ірваў глотку тры з паловай месяцы, агітуючы за яго, я зь ім сустракаўся ў кабінэце шмат разоў – і я не атрымаў працы!”

Заява 26-го та останнього претендента – мінського бізнесмена Аляксандра Батури – надійшла до ЦВК поштою вже після визначеного законом строку, але й там було багато проблем із списками. Голова комісії Лідія Ярмошина повідомила, що Батура багато разів бажав висунути свою кандидатуру на різноманітних виборах, але завжди робив це з порушеннями та поштою. “Я вже думаю – чи не фантом ця людина?” – сказала Ярмошина.

Тепер кожна з 22 груп упродовж місяця збиратиме підписи за своїх кандидатів – підписів громадян треба мати 100 тисяч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG