Доступність посилання

ТОП новини

Міністерство закордонних справ України сьогодні зробило заяву, в якій наголошено, що офіційна політика України щодо держкордонів з усіма своїми сусідами залишається незмінною


Міністерство закордонних справ України сьогодні зробило заяву, в якій наголошено, що офіційна політика України щодо держкордонів з усіма своїми сусідами залишається незмінною

Київ, 18 липня 2001 - Кордони, мовляв, мають бути позначені як на мапах, так і на місцевості. Ця заява МЗС була своєрідним тлумаченням тверджень, які 17 липня у Києві оголосив начальник договірно-правового управління Міністерства закордонних справ України Олександр Купчишин. З його слів виходило, що Україна та Росія не будуть демаркувати – тобто позначати на місцевості – кордон між двома країнами. Зокрема, 17 липня Олександр Купчишин сказав:

Олександр Купчишин

Ми домовилися з росіянами, враховуючи історичну специфіку наших народів, близькість історичну і таке інше, обмежитись делімітацією українського кордону. Тобто, щоб на карті це існувало, ми будемо знати, де проходить лінія державного кордону, зони відповідальності – все буде. Але на поверхні не буде ні стовпів, ні дроту, тобто це існуватиме лише на карті. Така домовленість є.

Сергій Згурець

Ця заява Олександра Купчишина однозначно була сприйнята як така, що суперечила попередній офіційній позиції Києва, що двосторонній кордон має бути позначений на місцевості. Відсутність кордону фактично унеможливлює реалізацію проголошеного Києвом офіційного курсу України до Європи. Бо який сенс про це говорити, якщо Україна навіть не матиме кордону з Росією, звідки йде найбільша кількість нелегальних міґрантів.

18 липня перший заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий розставив крапки над «і» у цій історії, виголосивши спеціальну, хоч і коротку заяву щодо справжньої позиції офіційного Києва.

Олександр Чалий:

Вчора в МЗС відбувся брифінг, і за його результатами в пресі з’явилися повідомлення, що Україна начебто відмовляється від демаркації українсько-російського державного кордону. Хочу наголосити, що відповідні тлумачення не відповідають офіційній позиції України з цього питання. Відповідно до норм міжнародного права та сталої міжанродної практики Україна виступає за повне і належне оформлення свого державного кордону з усіма сусідніми державами, включаючи Російську федерації. Справді, на сучасному етапі українсько-російського переговорного процесу щодо оформлення державного кордону зусилля концентруються на делімітації. Й це природньо, оскільки з формально-юридичної точки зору завершення процесу делімітації є необхідною передумовою початку переговорів щодо демаркації державного кордону. Саме з цієї позиції українська сторона виходить на відповідних переговорах з Російською федерацією.

Сергій Згурець

Проте, важлива така деталь – президенти України та Росії домовилися, що делімітацію суходольної частини українсько-російського кордону має бути закінчено до кінця року. По тому буде підписано договір про делімітацію – тобто позначення на мапах ліній проходження кордону. Втім, до сьогодні не існує жодної заяви ні українських, ні російських дипломатів, в якій би йшлося про те, які часові межі відводять на позначення лінії кордону на місцевості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG