Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-китайський договір про дружбу. Самміт керівників «групи семи» в Ґенуї


Російсько-китайський договір про дружбу. Самміт керівників «групи семи» в Ґенуї

Прага, 19 липня 2001 – У центрі уваги західних коментаторів залишається підписаний днями російсько-китайський договір про дружбу, а також самміт лідерів країн «групи семи» в Ґенуї.

Коментуючи договір про дружбу між Росією і Китаєм, оглядач газети «Інтернешанел геральд трібюн» Робин Лім звертає увагу на запевнення обох сторін, що нинішній догорір не є військовим і що він не спрамований проти жодної іншої країни. Перше твердження про те, що договір не військовий, як вважає автор, лише частково правдиве, тим часом друге твердження (що угода не спрямована проти жодної іншої країни) не відповідає дійсності. Обидві країни – Росія і Китай - таємно, в порушення міжнародних домовленостей про непоширення ядерної і ракетної технології регулярно продавали згадані види зброї і технологію, веде далі коментатор. У рамках дискусій про контроль над озброєннями вони постійно намагалися вбити клин між Сполученими Штататми і їхніми європейськими союзниками.

Далі коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн» звертає увагу на колосальні закупівлі Китаєм найновішої російської зброї і військових технологій, що ставить під загрозу стабільність у регіоні Південно-Східної Азії. У прикінцевому результаті, як вважає автор, у небезпеці опиниться і сама Росія, яка для утримання балансу продає також зброю Індії, противникові Китаю. Саме тому, закінчує автор, з огляду на свою слабкість Росія теж створює зростаючу небезпеку.

Коментатор газети «Уолл стріт джорнел» Артур Лаффет порушує тим часом проблеми нинішнього самміту керівників «групи семи» у Ґенуї. Серед інших надзвичайно важливих економічних, соціальних та екологічних питань порядку денного самміту коментатор звертає увагу на дальший спад курсу євро у стосунку до долара. На його думку, якщо лідери «групи семи» не вжиють негайних заходів для того, щоб цей процес повернути у протилежному напрямку або принаймні загальмувати його, то решта країн світу може опинитися в серйозних клопотах. Якщо не буде проведено термінової валютної реформи, то країни спільної європейської валюти очікує дальша інфляція, підвищення позичкового проценту і дальший економічний спад, як вважає автор, а нинішні лідери ЄС постраждають політично. Зрештою, на думку коментатора, від нерозв’язаної валютної проблеми постраждає вся Європа.

Самміт лідерів «групи семи» коментують майже всі європейські газети, порушуючи головно ті питання порядку денного самміту, які заторкують інтереси або проблеми тієї чи іншої країни ЄС. У наступних наших оглядах ми продовжимо цю тему.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG