Доступність посилання

ТОП новини

До російської столиці прибула Кондолісса Райс


До російської столиці прибула Кондолісса Райс

Москва, 25 липня 2001 – Візит помічниці президента Сполучених Штатів з національної безпеки Кондолісси Райс до російської столиці є одним з найважливіших заходів у російсько-американських взаєминах останнього часу. Адже пані Райс прибуває до Москви невдовзі по тому, як у Ґенуї президенти Сполучених Штатів і Російської Федерації домовилися продовжити консультації щодо питань протиракетної оборони. Як відомо, Росія, котра займала досить жорстку позицію з приводу цієї угоди, тепер наголошує, що вона готова розглядати наступальні і оборонні озброєння в одному пакеті, і світ, мовляв, сьогодні вже не той… А це вже з погляду спостерігачів є значною поступкою з боку російського президента Владіміра Путіна.

Водночас, спостерігачі в російській столиці наголошують, що Кондоліссі Райс, яка зустрічатиметься в Москві з Путіним та іншими російськими керівниками, доведеться провести досить складні консультації. І це буде лише частина таких консультацій. Вже 7-8 серпня у Вашингтоні відбудуться переговори російських військових експертів на чолі з першим заступником начальника Генерального штабу Юрієм Балуївським з американськими колегами. А 13-14 серпня до Москви прибуває міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Рамсфелд.

Як вважають спостерігачі, сторони мають досягти хоча б якихось домовленостей до техаської зустрічі Владіміра Путіна і Джорджа Буша, яку збираються провести вже у листопаді. Якщо сторони не домовляться, заплановане на осінь будівництво об’єкту національної системи протиракетної оборони на Алясці – це буде означати односторонній вихід Сполучених Штатів з угоди з протиракетної оборони 72 року. А Росії просто доведеться ухвалювати якісь заходи у відповідь. У цьому не зацікавлені ані Вашингтон, ані Москва, тим більше, що американці останніми тижнями переконані, що здатні досягти якоїсь домовленості з російським керівництвом.

Все це і є одним з найважливіших моментів порядку денного візиту Кондолісси Райс до російської столиці. Оглядачі в Москві називають попередній візит помічниці президента США з питань національної безпеки до Києва генеральною репетицією складних переговорів у Москві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG