Доступність посилання

ТОП новини

Літо


Літо

Київ, 3 серпня 2001 - Прозорі світанки над містами, ще не вбраними в темні тоги смогу; чисті серпанки над лугами й полями, важкі роси на житах, волошках і маках; теплі плеса рік і ставків, озер та ручаїв – це все – літо. А ще – солона морська хвиля для щасливих побути на морі. А ще - розкіш стиглих овочів і фруктів, парне молоко і здоров”я “про запас”. На довгу зиму. Бо літо завжди коротке, мов спалах блискавки

Оспіване поетами, увічнене прозаїками не одне літо. І те, “як липа шелестить у місячні липневі ночі”, і сінокоси й жнива, і те зриме людське піднесення, яким ознаменовуються літні часи, даруючи тепло і світло стомленим від праці людям.

Шовкові трави, світлі дороги та навіть манівці, якими влітку можна проїхати, бо всі калюжі висохли, золоті дні залишають у душі сонячний пилок і купу веселих світлин. Літо – це подорожі, відпочинок, цікаві канікули та відпустки.

Але, як усе на світі, літо теж має зворотній бік медалі. Зворотній бік прозорих світанків і чистих плес. Це , наприклад, палички кишечних інфекцій, лептоспіроз у ніжних літніх водах, сибірка в парному молоці, безпритульні діти на вулицях, яким не пощастило з канікулами і ще багато інших бід. Цьогорічне літо в Україні ознаменувалося якраз такими, на жаль, численними бідами.

Навколо столиці України Києва безліч водойм. Про Дніпро нічого й казати – могутня ріка дарує всім охочим поніжитися у її водах таку змогу в кожному найменшому куточку свого берега. Затоки Дніпра та маленькі озерця, які утворилися на околицях міста, ваблять тих, кому до моря далеко, або ж фінанси не дають змоги туди дістатися. Купаються тут люди разом із собаками, свійськими та приблудними. Тому від початку літа почали лунати спершу несміливі, а згодом все голосніші застороги медиків про те, що таке купання небезпечне. Скінчилося тим, що майже всі водойми навколо києва та в межі міста оголошені небезпечними для купання. Найгрізнішим серед лих став лептоспіроз, захворювання, яке вже навіть забрало кілька життів. Мало того, липнева спека спричинилася до того, що у воду намагалися влізти й ті, хто не вміє плавати. За перші два місяці літа загалом в Україні втопилося вже близько півтори тисячі людей. Нечуваний врожай смертей пояснюють по-різному. І тим, що у воду часто заходить люди, м”яко кажучи, нетверезі. І тим, що різниця температур на поверхні та у глибині викликає судоми, які стають причиною загибелі. І також тим, що під час спеки загострюються серцево-судинні хвороби, які теж можуть вразити в розпал купання.

Ще одне лихо літа - отруєння продуктами, які швидко псуються на спеці. Кілька сіл потрапили за це літо до лікарень у повному складі – прямо з весіль, які в тих селах святкувалися. Поодиноких випадків отруєння теж вистачає, хоч їх ніхто й не фіксує. А ось захворювання сибіркою зафіксоване. Шестеро жителів села Червоне Яготинського району лежать в інфекційному відділенні районної лікарні. Тому парне молочко стає недосяжним не тільки для яготинців. Бо сибірка – то не жарти. Та й спалахнути вона може не тільки під Києвом.

Нинішнє літо принесло багато проблем. В Одеській області навіть виявили ембріон, подібний до ембріону холери. При тому, що холера буянить у недалекій від України Росії, загроза цієї страшної біди не така й ефемерна. До Криму налетіла сарана, знищивши те, що не донищили весняні морози та теперішня спека. Зливи, смерчі та буревії наробили шкоди в західних регіонах України. Від Закарпаття, яке досі, починаючи з весни, не може відійти від підтоплень та руїн, до інших областей, де цілі села залишилися без електроенергії, зв”язку та з понівеченими будівлями. Є й людські жертви літніх гроз і смерчів. Останні - чи дай Боже, щоб останні – на Черкащині, де нещодавно загинули люди під час грози.

Кілька десятків людей цього літа загинули віл блискавок. Серед них діти. Як на Буковині, де блискавка вразила одночасно десятьох дітей. Троє з них уже поховані.

До речі, про дітей. Не для всіх із них літо – солодка пора морозива, соків, подорожей до моря чи й за кордон. Багато дітей залишаються в час літніх канікул на вулицях. Особливо в містах, де батьки зранку до вечора на роботі, а діти покинуті самі на себе. Вулиця - не найліпший вихователь. Тому діти потрапляють під колеса автомобілів, падають у відкриті люки каналізацій, топляться в необлаштованих для купання водоймах… Багато дітей заробляють собі в цей благословенний літній час на хліб. Декотрі миють машини. Деякі грають у підземних переходах та на вулицях на скрипках, гітарах, баянах тощо. А деякі просто канючать гроші..Просять “на хлєбушєк”. Але іноді й чесно кажуть, що “на морозиво”. Морозиво в пекучий день таки вабить, а коштує немало, як на прості українські статки. На питання, “де твоя мама” часто відповідають, що померла або у тюрмі. Насправді ж у переважної більшості таких дітлахів є рідні. Саме вони й посилають малих просити гроші.

Слід зауважити, що мало хто подає таким прохачам. Чи то вже так жебраки на київських вулицях прижилися, що нікого не дивують, чи набридли пристойним городянам настирливі прохання. Тому відвертаються не тільки від дорослих жебраків, а й від маленьких старченят.

Отаке літо. Важкі роси на сільських бур’янах і розпечений асфальт у місті. Потопельники, хвороби, брудні плеса, стихійні ринки з зараженими продуктами, безпритульні діти та заклопотані виживанням дорослі. Але це – тільки зворотний бік медалі. Є літо й інше – палке, сповнене принад, із солодким морозивом і чистою морською хвилею, з концертами і нічними клубами, з подорожами до Криму та Ніцци… Правда, є воно, це інше літо, для інших, не тих про кого йшлося у цій сумній оповіді. Скільки ще треба часу, щоб літо було чудовим для всіх – невідомо. На чиїй совісті цей великий знак запитання – теж складно сказати.

А поки що кожен проживає своє літо, як хоче або як може. Принаймні, гаряче сонце ще на всіх одне.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG