Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-китайський договір. Візит північно-корейського лідера до Москви


Російсько-китайський договір. Візит північно-корейського лідера до Москви

Прага, 6 серпня 2001 – Серед інших міжнародних подій у понеділок західні оглядачі коментують візит північно-корейського лідера Кім Чен Іра до Москви, а також деякі аспекти нещодавно підписаної російсько-китайської угоди, яка перпедбачає взаємне невтручання сторін зокрема у поділених сферах впливів.

Коментуючи спільну декларацію, яку підписали в суботу російський і північно-коресйський керівники Путін і Кім Чен Ір, ірландська газета «Айриш таймс» підкреслює, що зв’язки між обома країнами можуть бути значно ширші і міцніші, ніж може здатися на перший погляд. Газета наголошує на один з елементів спільної декларації, який мав би привернути увагу президента США Буша, про те, що ракетна програма Північної Кореї призначена для мирної мети і що ця програма не може бути загрозою для жодної із країн, які визнають суверенітет Північної Кореї. Тим часом заяви Путіна у справі систем протиракетної оборони США тепер були значно жорсткіші, ніж під час зустрічі із президентом Бушем у Ґенуї. Ірландська газета припускає, що Путін, можливо, намагається вивести Північну Корею з ізоляції і відкрити її, за словами газети, для поміркованих міжнародних впливів.

Коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Данієль Бреслер теж звертає увагу на почесті, з якими привітали в Москві північно-корейського керівника. Путін вважає за потрібне відкрити Північну Корею ще раз, підкреслює коментатор. Російський керівник провадить зовнішньополітичні акції в усіх можливих напрямках, бажаючи відновити колинші впливи і славу Росії. Нині Росія намагається виступати посередником між двома Кореями не тому, що вона є наддержавою, а тому, що бажає такою бути. Тому Путін, пише на закінчення газета, радо вітає будь-кого, хто може підбудувати престиж Москви, навіть північно-корейського сталініста Кім Чен Іра.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар Бруса Еллемана і Сари Пейн, які порушують деякі аспекти російсько-китайського договору, що заторкують безпеку обох країн. Серед іншого угода передбачає нову роль Китаю в Монголії та в інших сусідніх країнах. Китай мав би стати не лише найважливішим торговельним партнером Монголії, а й найбільшим інвестором, що мало би, на думку коментаторів, промостити шлях для поступової асиміляції Монголії. Угода передбачає також, що обидві сторони не надаватимуть жодної підтримки етнічним меншостям на території іншої країни. Ідеться зокрема, як зауважують автори, про російські репресії в Чечні і китайські в Тібеті та інших частинах країни.

Як підкреслюють коментатори, згідно із задумом організаторів, Шанхайська група співпраці, до якої мали б увійти такі різні за економічним і політичним характером країни, як Монголія та Іран, мала би не лише розвивати економічну співпрацю, а й зміцнити опозицію зокрема проти систем протиракетної оборони США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG