Доступність посилання

ТОП новини

Сенат Конгресу США схвалив резолюцію-привітання до 10-ї річниці Незалежності України


Сенат Конгресу США схвалив резолюцію-привітання до 10-ї річниці Незалежності України

Вашингтон, 6 серпня 2001 – Резолюція-привітання України, схвалена палатою представників Конгресу Сполучених Штатів ще 2 серпня, можна сказати, має характер урочистого історичного документа. Він закликає до продовження зусиль за впровадження демократичних реформ і зміцнення громадянського суспільства, як також вказано на те, що Сполучені Штати повинні надалі підтримувати Україну в цьому процесі. Політично більш гострою є резолюція Сенату.

Узгоджена в Сенаті резолюція-62 з приводу привітання України з 10-ю річницею відновлення незалежності та підтримки її повної інтеґрації у євро-атлантичне співтовариство демократій була підготовлена впливовими сенаторами Джессі Гавсом та Джо Байденом. Вона являє собою обширний документ, в якому вказано, якого значення Сполучені Штати надають незалежній державі Україні та водночас визначено досягнення України за минулих 10 років. І тут слід зазначити, що ці досягнення, передусім, у зовнішньополітичній сфері є вельми вагомими. Як мовиться у документі Сенату, Україна зробила також значний поступ у сфері політичних реформ.

Американські законодавці, втім, закликають керівництво України продовжувати йти тим шляхом, щоб «запевнити, що виконавча, законодавча та судова гілки влади чітко представляють інтереси українського народу. Уряд і президент України повиннні підтримувати демократичні принципи свободи слова, зібрання та вільної преси». Відтак, у схваленому Сенатом документі мовиться, що український уряд та президент повинні активно домагатися відкритого і прозорого способу розслідування жорстокостей, скоєних щодо журналістів, включно із вбивствами Гонгадзе та Олександрова. «Влада України, включно з президентом та Верховною Радою, повинна дотримуватись міжнародних стандартів та процедур вільних і справедливих виборів у рамках підготовки до парламентських виборів у березні 2002 року».

Водночас, американські сенатори наголошують на тому, що Сполучені Штати мають сприяти усім зусиллям підтримки громадянського суспільства в Україні. Президент США повинен взяти до уваги інтереси та безпеку України під час перегляду амерканською стороною договорів з військових питань та безпеки в Європі. Сполучені Штати повиннні підтримати участь України у програмі «Партнерство заради миру» та посприяти поглибленню її відносин з НАТО»,- мовиться в резолюції, схваленій Сенатом Конгресу Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG