Доступність посилання

ТОП новини

Австрія, Австралія – країни різні, а проблеми спільні


Австрія, Австралія – країни різні, а проблеми спільні

Прага, 15 серпня ― Від Австрії до Австралії розвинуті країни намагаються обмежити кількість нелегальних міґрантів та біженців. Так, Австрійський уряд має намір скоротити видачу дозволів на перебування, незважаючи на брак робочої сили. В Австралії уряд потрапив під вогонь критики з боку правозахисників у справі нелегальних міґрантів. Чому?

Австрійська опозиція, спілки працедавців та преса виступили із різкою критикою австрійського уряду за ухвалене в понеділок рішення про те, щоб скоротити з наступного року на три відсотки видачу дозволів на перебування. Голова австрійської федерації працедавців Крістоф Ляйтл в інтерв’ю Ажанс Франс прес сказав, що країні потрібно негайно збільшити імміґрацію, інакше на неї чекає економічний спад.

Австрійська асоціація промисловців у своїй заяві говорить, що якщо Австрія не відкриє двері для іноземних фахівців, вона перетвориться на «посміховисько для всього світу». Соціалістична опозиція приєдналася до критиків уряду, заявивши, що молодший партнер у коаліційному уряді, ксенофобна Партія Свободи фактично нав’язала країні свою точку зору.

Австрійський дослідницький інститут, Сінтезіс, оприлюднив свої розрахунки, згідно з якими Австрія потребуватиме наступного року понад 17 тисяч фахових робітників, з яких понад 7 тисяч лише у сфері інформаційних технологій. Тим часом уряд вирішив скороти плану видачу дозволів на перебування з 8 з половиною тисяч до восьми тисяч двохсот п’ятдесяти, тобто вдвічі менше, ніж потребує економіка країни.

На іншому кінці земної кулі – в Австралії легальна імміґрація не скорочується, проте боротьба з нелегальною міґрацією набирає антигуманних рис. Шестилітній хлопчик Шаян Бедрай потрапив до лікарні після того, як він перестав приймати їжу і пити у таборі тюремного типу, де австралійський уряд утримує нелегальних міґрантів до закінчення розгляду їхніх прохань про притулок, що може тривати до кількох років. Лікарі констатували у дитини зневоднення організму та гострий і хронічний посттравматичний стрес.

Рішення утримувати всіх нелегальних міґрантів у таборах, режим яких мало чим відрізняється від тюремного, було ухвалено в Австралії ще 94 року і зараз у дев’яти таборах перебуває близько 2х з половиною тисяч нелегальних міґрантів, включно з 500 дітьми. Правозахисники закликають уряд припинити нелюдську політику щодо знедолених людей. «Дитина помирає від горя», говорить Роберт Манн, професор Мельбурнського університету та активний противник політики ув’язнення. Однак, надія на те, що табори зникнуть у найближчому майбутньому мала.

Незважаючи на те, що справа маленього Шаяна набула широкого розголосу, обидві найбільші політичні партії Австралії, правляча та опозиційна, підтримують політику примусової ізоляції. Міністр у справах імміґрації, Філіп Раддок говорить, що якщо цих людей відпустити на волю, ніхто з них не покине країну, якщо їхнє прохання про притулок буде відхилено.

Проте правозахисні групи продовжують наполягати на тому, що тривале перебування у в’язниці малих дітей впливає на їхній розумовий розвиток, і тому дітей та жінок потрібно випустити із таборів. Клінічні дослідження, проведені у австралійських таборах, свідчать про те, що і для дорослих перебування за ґратами загрожує серйозними психічними проблемами. В австралійських таборах надзвичайно високий рівень нервових зривів та спроб самогубства, там постійно відбуваються повстання та оголошуються голодування.

Тим часом доля шестирічного в’язня залишається нез’ясованою. Його батькам було відмовлено у притулку, і тепер вони стоять перед вибором – забрати хвору дитину зі собою під час депортації, або віддати її для усиновлення в Австралії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG