Доступність посилання

ТОП новини

Белградські керівники все ділять владу


Белградські керівники все ділять владу

Белград, 24 серпня 2001 – У Белградi триває боротьба за владу мiж президентом Югославiї Воїславом Коштунiцею i прем’єр-мiнiстром Сербiї Зораном Джiнджічем, супроводжувана численними скандалами. Останнiм із них стало вiдкликання посла Югославiї у США.

Мiлан Протич був дипломатичним представником Белграда в Вашинґтонi лише п’ять мiсяцiв. Нещодавно вiн приїхав додому, нiбито в вiдпустку, а в четвер його офiцiйно вiдкликано. В офiцiйнiй заявi союзного югославського уряду мовиться, що Протич не додержувався правил дипломатичної поведiнки. Пан Протич каже, що вiн став черговою жертвою комунiстiв та прихильниiв колишнього режиму, якими оточив себе президент Коштунiца. На думку щойно вiдликаного посла, белградська дипломатiя в катастрофiчному станi, а в зовнiшнiй полiтицi країни немає чiтких орiєнтирiв.

Мiлан Протич пiсля торiшнiх змiн у Сербiї став мером Белграда. Тодi вiн заявляв, що впродовж рокiв мрiяв саме про цю посаду. Проте через кiлька мiсяцiв здiйснилася ще одна його давня мрiя: він став послом. До Америки вiн виїхав у ковбойських чоботях і капелюсі. У розмовах із журналiстами Протич зазначав, що його поважає не лише американська адмiнiстрацiя, а й особисто президент Буш.

Нещодавно югославський посол у США запросив сербського патрiарха Павла освятити будинок посольства. Це викликало обурення лiберальної частини громадськостi.

Ексцентричний пан Протич часто критикував, а то й ображав окремих урядовцiв. Щоби сподобатися сербськiй дiаспорi в Америцi, вiн, зокрема, наголошував на тому, що в урядi сидять нездiбнi люди та що Сербiєю й сьогоднi керують комунiсти. Так само вiн заявляв, що за свою роботу не вiдповiдає нi перед урядом, нi перед президентом, якого вiн назвав останнiм захисником комунiзму.

Разом із Протичем вiдкликано ще шiстьох послiв. Ідеться про людей, призначених режимом Мiлошевича.

Преса й урядовцi щодня оприлюднюють новi подробицi й про справу Гавриловича. Як повiдомлялося ранiше, колишнього спiвробiтника Мiлошевичевої полiтичної полiцiї невiдомi вбили на початку серпня, через кiлька годин пiсля його зустрiчi з близькими спiвробiтниками президента Коштунiци. Глава держави згодом пояснив, що Гаврилович звернув увагу його радників на корумпованiсть окремих урядовцiв. Проте представник МВС у четвер розкрив чимало подробиць про причетнiсть колишнього полiцейського до кiлькох убивств у Белградi. Отож виходить, що Коштунiца зутрiчався з людиною, яка була пов’язана з мафiєю. Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович у зв’язку з цим уважає, що кампанiю проти полiцiї ведуть тi кола, якi прагнуть призупинити розслiдування злочинiв колишнього режиму. Це пряме звинувачення на адресу Коштунiци, хоча його iменi не згадано.

Головнi актори полiтичної баталiї, Коштунiца i Джiнджіч, тим часом намагаються здобути симпатiї громадськостi. Вони на протязi цього тижня вiдвiдали кiлька мiст у центральнiй та схiднiй Сербiї, де зустрiчалися і з представниками мiсцевих органiв влади, i з громадянами та робiтниками на заводах. Президент i прем’єр-мiнiстр надто обережнi, щоби прямо звинувачувати один одного. Це вони залишають своїм спiвробiтникам, а самi говорять про необхiднiсть прискорення перебудови і вдають, що мiж ними нiбито все гаразд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG