Доступність посилання

ТОП новини

Підводний човен «Курськ» піднімуть заради новітніх і дорогих торпед; тіла моряків тут ні при чому – західні експерти


Підводний човен «Курськ» піднімуть заради новітніх і дорогих торпед; тіла моряків тут ні при чому – західні експерти

Прага, 28 серпня 2001 ― Кремль наказав якнайшвидше витягнути підводний човен Курськ із дна Баренцевого моря. Поспішати російську владу змусила зовсім не місцева чи світова громадська думка, а побоювання, що найновішу зброю з човна може побачити іноземна розвідка. Таку версію висунув британський часопис Санді Таймс.

Російський підводний човен, що затонув у результаті нез’ясованих обставин у Баренцевому морі минулого серпня, ніс найновіше російське озброєння – 22 протикорабельні торпеди, чи навіть скоріше ракети, далекого радіусу дії. Зараз вони разом із тілами загиблих моряків лежать на морському дні. Ракети Ґраніт, призначені для знищення натівських авіаносців, є найновішою та найпотужнішою російською зброєю на оснащенні підводних човнів.

Із цією найновішою зброєю, на думку експертів, пов’язана атмосфера таємничості, що оповиває загибель російського підводного човна. При причини загибелі 118 моряків російська влада досі не повідомляє, але демонструє бажання підняти човен до середини вересня цього року. Британська газета Санді Таймс із посиланням на західних експертів пише, що головним мотивом Кремля є зброя.

Тордеди Ґраніт є надзвуковими ракетами, спроможними знищувати кораблі супротивника на відстані понад 500 кілометрів. Західні військові експерти мають інформацію про цю зброю, але ніколи не бачили її, оскільки вони ніколи не демонструвалися на світових виставках, а фотографія, яку публікує британська Санді Таймс, є першою опублікованою фотографією російської ракети.

«Ми знаємо багато про те, як працюють ракети Ґраніт, але не все», – говорить Едвард Гутон, редактор британського спеціалізованого військового видання Jane’s Naval Weapons Systems. В інтерв’ю британській газеті він говорить, що британська та американська розвідка дуже би хотіли ознайомитися з цими ракетами ближче.

«Росіяни би дуже не хотіли, аби ми дізналися про якісь слабкі сторони ракети, скажімо, якби ми дізналися, яке пальне вона використовує або скільки пального їй потрібно, що дало би нам можливість вирахувати точно її дальність дії», – говорить британський експерт.

Проте російські військові ретельно зберігають свої таємниці. Протягом року в Росії не проводилися жодні великі маневри, бо російські кораблі стережуть підводний човен Курськ. Російські кораблі навіть не виходили цього року на свої звичайні рейди Середземним морем. В інтерв’ю британській газеті неназваний російський військовий офіцер говорить, що Кремль хоче за будь-яку ціну підняти Курськ на поверхню. «Втрата Курська була найбільшою невдачею в історії російського флоту, – говорить російський моряк. – Але йдеться також і про гроші: на морському дні лежить декілька мільйонів доларів. Якщо ми витягнемо їх зараз, то ракети Ґраніт можна поставити на озброєння іншого човна».

Західні експерти оцінюють вартість кожної з ракет у 600 тисяч фунтів. В операції підняття човна на поверхню, яка коштуватиме Росії 45 мільйонів фунтів, братимуть участь голандські та британські водолази. Планується, що вони піднімуть човен, попередньо відрізавши ніс субмарини, де і розташовані таємні ракети. Цей відсік має залишитися в морі, поки його не піднімуть самі російські військові.

Західні експерти говорять, що, не піднявши пошкоджену частину корабля, неможливо буде визначити точно причину аварії, якщо, звичайно, її не знають у Кремлі від самого початку. Як нещодавно зауважив британський журнал Економіст, опитування в Росії свідчать: що росіяни думають, що Кремлеві добре відома причина аварії, але він не збирається її оприлюднювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG