Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан. Біженці


Афганістан. Біженці

Прага, 4 вересня 2001 – Серед інших міжнародних проблем західні оглядачі широко коментують становище в Афганістані, пов’язуючи релігійні переслідування з боку режиму талібан із хвилею біженців з Афганістану, які шукають притулку у західних країнах.

Ірландська газета «Айриш таймс» у редакційній статті коментує справу чотирьохсот афганських біженців, яких затонуле індонезійське судно намагалося доставити до берегів Австралії і яких врешті врятував екіпаж норвезького вантажного корабля. Тепер ці люди мали би бути розміщені в Новій Зеландії і на островах Науру. Газета підкреслює, що жодна країна світу нині не породжує такої колосальної кількості біженців, як Афганістан. Причиною цього явища газета вважає радянську окупацію 79-го року, громадянську війну, жорстокий авторитарний режим талібан, релігійний фанатизм і переслідування інших релігій в Афганістані. На додаток остання засуха теж посприяла збільшенню числа так званих економічних іммігрантів.

Справу афнагських біженців на норвезькому кораблі, яких Австралія відмовилася прийняти, газета порівнює із судовим процесом над вісьмова західними працівниками християнської гуманітарної організації, що розподіляли продовольчу допомогу серед голодуючого населення Афганістану. Цим людям, серед яких є двоє австралійців, звинуваченим у пропагуванні християнства, талібан погрожує смертною карою. Газета з осудом відгукується про брак співчуття з обох сторін – режиму талібан і австралійського уряду.

Французька газета «Ле Монд» називає Афганістан найнужденнішою країною на землі, країною, яка найбільшою мірою потребує допомоги міжнародних гуманітарних організацій – урядових і приватних. Роздмуханий талібаном релігійний фанатизм газета називає параноєю, якій (на світі) нема рівних. Газета пише про переслідування працівників міжнародної гуманітарної організації з боку релігійного міністерства, яке називається «міністерством захисту чеснот і запобігання злу». Той факт, що звинувачені гуманітарні працівники організовували притулки для бездомних і похідні безплатні кухні для голодуючого населення, для талібану не відіграє жодної ролі. Головним своїм завданням талібан вважає захист ісламу від впливів християнства. В ім’я цього ісламський режим фактично готовий на цілковиту ізоляцію країни. Фанатизм талібану газета порівнює з одержимістю і жорстокістю колишнього режиму червоних кхмерів у Камбоджі.

Тим часом газета «Файненшл таймс» теж порушує справу біженців, які шукають притулку на Британських островах, серед яких чимало також афганців. Сюди, як і до Німеччини, добираються біженці із країн третього світу, які мають гроші, щоб заплатити кримінальним групам за нелегальну доставу. Нелегальних іммігрантів, які добираються до цільових країн транзитом через інші західні країни, приваблює передусім тамтешнє законодавство, яке, як кажуть, з порога забезпечує їм порівняно нормальні соціальні умови.

Газета «Файненшл таймс» виступає за те, щоб контроль транспортних засобів, які йдуть через тунель із Франції до Англії, влаштувати на французькому боці і тут відсіювати нелегальних іммігрантів, які намагаються дістатися на британський бік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG