Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – талібан


Афганістан – талібан

Прага, 9 вересня 2001 – У Кабулі триває судовий процес над 8-ма іноземними працівниками міжнародної гуманістарної організації за звинуваченням у поширенні християнства. Перед ісламським судом стали також 16 афганців, які працювали для цієї гуманітарної організації, які неначебто піддалися християнській пропоганді. Всім загрожує смертна кара.

Багато західних оглядачів не вірять, що режим талібан, ризикуючи цілковитою ізоляцією країни й осудом з боку більшості країн світу, зважиться виконати смертну кару над працівниками гуманітарної організації, що розподіляла продовольчу допомогу серед голодуючого населення. Шестеро із восьми підсудних – це жінки, четверо німецьких громадян, двоє австралійців і двоє американців. На думку оглядачів, режим талібан після тривалого, принизливого процесу, розрахованого радше на те, щоб залякати афганське населення, видворить вісьмох західних громадян. Тим часом мало хто сумнівається в тому, що афганських громадян, які, за твердженнями міністерства релігії, визнали себе винними, буде страчено.

У неділю іноземні гуманітарні працівники в Кабулі повідомили кореспондентові агентства Асошіейтед пресс, що релігійна поліція заарештувала ще 35 афганців, які працювали для інших двох гуманітарних установ, видворених з Афганістану минулого тижня. Працівники іноземних установ, які ще залишаються в Кабулі, розповіли про обмеження й заборони, які впровадив для них талібан. На шляху від дому до праці вони не мають права зупинятися або вступати в розмови з місцевим населенням, дивитися телебачення або ходити в кіно, відвідувати добрі ресторани, бо тут їх просто нема. Місцевому населенню талібан заборонив приймати у себе вдома будь-яких іноземців або вступати з ними в контакт, що розцінюється, як злочин, за який загрожує смертна кара. Зрештою, як розповідяють іноземці в Кабулі, після останніх арештів афганці, хоч до розпачу потребують допомоги, уникають контактів з іноземцями: одні розцінюють це, як смертельну небезпеку, інші вірять, що іноземці справді пропагують християнство і західні ідеї, шкідливі для ісламу. Таким чином, залякані перспективою бути заарештованими, працівники гуманітарних організацій (більшість з яких – це добровольці) залишають Кабул, не бажаючи займатися доброчинною діяльністю на території Афганістану. Згідно з даними продовольчої організації при ООН, кожного дня гуманітарні огранізації витрачають приблизно 800 тисяч доларів на продовольство для голодуючого населення та інші види допомоги (приміром, похідні кухні і притулки для бездомних). Досі у цих організаціях працювало приблизно 250 іноземних працівників, які розподіляли допомогу, і 20 тисяч помічників-афганців. Відтепер, як повідомила представниця базованої в Німеччині міжнародної організації медичної і гуманітарної допомоги афганському населенню Карла Шефтер, режим талібан, попри тяжку ситуацію місцевого населення, закриває західні християнські допомогові організації, заохочуючи продовольчу допомогу з боку альтернативних організацій з ісламських країн. Кілька мільйонів афганських біженців перебуває в сусідніх Пакистані й Ірані. При чому потік цей не припиняється. Тисячі інших, які мають гроші, намагаються нелегальними шляхами дістатися до західних країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG