Доступність посилання

ТОП новини

Реакція західного світу на вибори в Білорусі


Реакція західного світу на вибори в Білорусі

Прага, 11 вересня 2001 - Держдепартамент Сполучених Штатів заявив, що міжнародне співтовариство не може визнати переобрання Олександра Лукашека на посаді президента Білорусі, оскільки ці вибори не були вільними і відкритими.

Офіційний представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Філіп Рікер, у понеділок на зустрічі із журналітсами, заявив, що у Білорусі було створено видимість виборів, аби Олександр Лукашенко залишився при владі. «На жаль, ні один з етапів виборчого процесу не був відкритим чи чесним. А вибори, які не є чесними і вільними не можуть бути визнаними міжнародною спільнотою», - наголосив Філіп Рікер.

Він, зокрема, зауважив: «Влада Білорусі продеменструвала відверту неповагу до демократії і прав людини під час виборів, уникала відкритості на усіх етапах і провадила кампанію залякування», - заявив представник держдепартаменту Сполучених Штатів Філіп Рікер.

Він також зазначив, шо влада Білорусі перешкоджала роботі міжнародним і місцевим спостерігачам, переслідувала опозицію і незалежних журналістів. За словами Філіпа Рікера, правлячий у Білорусі режим належить минулому і йому загрожує міжнародна ізоляція. Представник держдепартаменту сказав журналістам, що Сполучені Штати разом із європейськими колегами вивчатимуть подальші кроки, щодо нинішньої ситуації в Білорусі з метою можливої демократизації цієї країни.

Своє критичне ставлення до виборів у Білорусі висловлюють також представники Європейського Союзу.

На сьогоднішньому брифінгу в Брюселі, Ґунар Віґанд - речник комісара Євросоюзу з питань зовнішньої політики заявив: «Ці вибори – не ті вибори, що сягають стандартів ОБСЄ і Європейського Союзу. Через таку політику Білорусь залишатиметься ізольованою. У Європі ми, загалом, досягли іншого рівня і пора це зробити і Білорусі», заявив Ґунар Віґанд - речник комісара Євросоюзу з питань зовнішньої політики.

Тим часом західні оглядачі продовжуть висловлювати свої далеко не оптимістичні коментарі, щодо подальших перспектив Білорусі.

Так, сьогодні британська газета «Ґардіан» у редакційній статті пише: «Колишня радянська республіка, очолювана Лукашенком - прихильником старих тоталітарних методів управління, уперто чіпляється за минуле». «Вільне підприємництво чуже командній економіці, у якій 80 відсотків працюючих залежать від держави. Те саме можна сказати і про демократичні інститути. Лукашенко нейтралізував парламент, залякав незалежні засоби масової інформації, усунув суперників … і тепер організував своє власне переобрання», - мовиться у статті.

Британська газета «Ґардіан» далі зауважує: «Лукашенко – неприємна людина, яка недостойна великої уваги. На відміну від інших лідерів країн-ізгоїв, він не становить загрози для Заходу, а лише висловлює образи на його адресу. Однак білоруський народ заслуговує кращої долі. Сполученим Штатам і Європейському Союзу потрібно переглянути свою політику остракізму», - пише британський часопис «Ґардіан», бо в іншому випадку Білорусь перетворюватиметься на черговий Іран чи Північну Корею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG