Доступність посилання

ТОП новини

Відгуки на терористичні акти у США


Відгуки на терористичні акти у США

Прага, 19 вересня 2001 – Більшість коментарів у західній пресі і далі присвячено терорстичним актам у Нью-Йорку і Вашінгтоні. Оглядачі аналізують різні варіанти відплатної акції Сполучених Штатів і можливі наслідки такої акції.

Коментуючи можливий відплатний удар США за останні терористчні акції, газета «Вашінгтон пост» визнає таку необхідність і називає Афганістан, як країну, яка, як видно з усього, на такий удар заслуговує. Проте газета перестерігає, що швидкий повітряний або ракетний удар нині може принести більше шкоди, ніж користі. Згідно з повідомленнями, і бойовики Бін Лядена, і керівники талібану вже розсіялися і поховалися в різних, переважно гірських частинах країни, очікуючи ударів. Афганські міста не мають розвиненої інфраструктури, яка могла би постраждати від воєнних ударів, пише газета. Однак, тут залишаються сотні тисяч афганської бідноти, цивільних людей, які вже страждають від голоду і браку житла і які могли б ще більше постраждати від бомбардування. Це може призвести до того, на думку газети, що союзники США серед поміркованих арабських країн можуть швидко ухилитися від співпраці зі США. Газета «Вашінгтон пост» закликає президента Буша до тривалої, повільної і добре продуманої акції. Президент Буш, на думку газети, не повинен поспішати.

Тим часом німецька газета «Зюддойче цайтунґ» аналізує переспективи розвитку американсько-російських взаємин у контексті останніх терористичних актів. Після закінчення холодної війни, пише газета, у цих взаєминах поставало більше запитань, ніж відповідей. Нині, однак, американці мають одне головне запитання до російських керівників – «Чи ви є з нами в битві проти терору, чи проти нас?». Російська позиція у цій справі, веде далі німецька газета, вагається від гострого осуду тероризму і запевнень у підтримці США до застережень і відмови надати повітряний простір для американських відплатних операцій. З огляду на ці непослідовності газета доходить висновку, що російській зовнішній політиці нині бракує чіткої орієнтації. Позбувшись цієї невизначеності і зайнявши чітку прозахідну позицію, як вважає газета, Москва могла би багато здобути і стати впевненим у собі партнером.

Тим часом оглядач газети «Нью-Йорк таймс» Томас Фрідман у кореспонденції з Йорданії закликає Вашінгтон заручитися підтримкою поміркованих арабських країн у боротьбі з тероризмом. Якраз тепер, як вважає автор, більшість лідерів цих арабських країн готові співпрацювати, проте вони очікують з боку США стриманості й обережності, побоюючись змін у настроях серед населення їхніх країн. Необдумані кроки, веде далі автор, були б на руку терористам, які намагаються спровокувати конфлікт арабського і загалом мусульманського світу з Америкою. У рамках дальшої боротьби з тероризмом, як вважає автор, Сполучені Штати повинні планувати політичну й економічну підтримку поміркованих арабських країн. Інакше терористи використовуватимуть економічну відсталість і убогість населення у тих чи інших арабських країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG