Доступність посилання

ТОП новини

Зростання економіки України триватиме, незважаючи на можливий світовий спад


Зростання економіки України триватиме, незважаючи на можливий світовий спад

Прага, 25 вересня 2001 ― Економічний спад, що намітився у світі не загрожуватиме Україні доти, доки від нього не постраждає російська економіка, бо українське виробництво і надалі тісно пов’язане з Росією. З іншого боку, зменшення попиту на українські товари у світі означатиме, що український екпорт залежатиме від примх російської політики щодо України, вважають західні експерти.

Нещодавно український уряд оприлюднив свій прогноз, згідно з яким економіка України протягом найближчих п’ти років зростатиме зі швидкістю від шести до семи з половиною відсотків на рік. Західні експерти погоджуються, що українське господарство продовжуватиме зростати, хоч темпи цього зростання, на їхню думку, будуть скормнішими. «На нашу думку, в Україні зараз є всі умови для стабільного зростання, але не такими темпами, як це було протягом останніх двох років. Чотири-п’ять відсотків на рік – для України цілком реально. Але потрібно вважати на розвиток подій навколо України, передусім в Росії, бо її економіка має для України ключове значення», говорить Збишек Табернацький, економіст американськогї компанії Планекон, котра займається дослідженням колишніх планових економік.

Тим часом польский експерт з Інституту Східних Досліджень Аркадіуш Сарна, говорить, що український експорт до Росії залежить не лише від економічних умов в Росії, але і від політики Кремля щодо України.

Аркадіуш Сарна: «Є багато загроз щодо подальшого росту, а це передусім ситуація в Росії, що ввела для України податок на додану вартість і обмеження на продаж українських металургійних продуктів».

Американський економіст зауважує, що при всій залежності від торгівлі з Росією, на яку припадає понад чверть всього українського експорту, надію на те, що економіка України зміцнюється самостійно, дає зростання внутрішнього попиту. «Краща ситуація на українських підприємствах, які запрацювали спершу в основному на експорт, підкріпили впевненість українських споживачів, які стали більше витрачати на споживчі товари. Тому зараз можна говорити про те, що експорт та внутрішній попит є рівними складниками зростання економіки», говорить Збишек Табернацький з дослідницької компанії Планекон.

Можливе різке зростання цін на нафту у світі і американський і польський економісти розглядають як дуже негативний для України сценарій, оскільки вона є імпотером нафти і буде купувати її за тією ціною, за яку їй запропонують, чи то Росія, чи то будь-яка інша країна. Для того, щоб зменшити негативний вплив високих цін, економісти радять збільшити кількість країн, що постачають нафту в Україну, а також збільшити конкуренцію серед продавців на внутрішньому ринку. Польский експерт Аркадіуш Сарна звертає увагу на те, що більша кількість російських нафтових компаній на українському ринку і їхня конкуренція між собою вже мала позитивний ефект для економіки, і для України було би краще, якби на ринку було представлено якомога більше компаній з різних країн, щоб не лише російські фірми конкурували між собою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG