Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми українських церков у Севастополі


Проблеми українських церков у Севастополі

Севастополь, 28 вересня 2001 - Цього тижня із Севастополя надійшла майже сенсаційна новина: Севастопольська міська державна адміністрація дала дозвіл громаді Української Православної Церкви Київського Патріархату на проведення богослужінь У Володимирському соборі в Херсонесі. Проте, як виявилося, інформація була дещо неточною. Українські церкви у Севастополі і далі залишаються безправними.

Богослужіння на честь Воздвиження чесного і животворного Хреста Господнього у Херсонесі відбулося. Його провели священники Української Автокефальної Православної Церкви, УПЦ Київського Патріархату та Української Греко-Католицької Церкви, однак службу вони правили за огорожею Свято-Володимирського Херсонеского собору, переданого Кабінетом міністрів України УПЦ Московської Патріархії. Але, навіть там дозвіл молися християни-українці отримали не зразу.

Попри офіційний лист із держадміністрації, дирекція Херсонеського музею-заповідника відмовила віруючим і священникам у можливості провести богослужіння в Херсонесі. Лише після втручання міського відділу у справах релігії, ангажовані московськими попами керівники Національного заповідника милостиво погодилися, щоб віруючі трьох українських церков змогли молитися – “справа за межами паркану Свято-Володимирського собору”.

На літургію зібралося півтори сотні севастопольців, і, попри те, що ченці УПЦ Московської Патріархії і невстановлені кілька цивільних осіб вели себе досить агресивно і провокували парафіян, служба закінчилася без ексцесів. Архімандрит Паїсій – парох севастопольської громади УПЦ Київського Патріархату – подякував главі міськдержадміністрації Севастополя Леонідові Жуньку за дозвіл відзначити свято Воздвиження на святій землі Херсонесу. Але вже пообіді того ж дня прес-служба пана Жунька повідомила, що дозвіл був разовий, а право на богослужіння в херсонеському соборі Святого князя Володимира має лише УПЦ Московської Патріархії.

Додам, що у московської церкви лише на території Херсонеського заповідника є два храми. Із трьох українських церков у Севастополі храм має лише греко-католицька церква – на околиці міста у переобладнаному приміщенні колишньої крамниці. На звернення віруючих місцева влада або ж відмовчується, або під різними приводами дає негативні відповіді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG