Доступність посилання

ТОП новини

ООН обговорює проблему боротьби з тероризмом


ООН обговорює проблему боротьби з тероризмом

Прага, 1 жовтня 2001 – У той час, коли Сполучені Штати і їхні союзники готуються до відплатної акції за терористичні акти у Нью-Йорку і Вашінгтоні 3 тижні тому, учасники сесії Генеральної асамблеї ООН, яка розпочалася в понеділок, обговорюють справу нової угоди, яка мала би об’єднати міжнародні зусилля в боротьбі з тероризмом.

Нинішня сесія Генеральної асамблеї, як вважають оглядачі, буде цілковито присвячена проблемі боротьби з тероризмом. Цьогорічна сесія мала розпочатися 12 вересня, однак, у зв’язку з терористичними актвми у США була відкладена. Протягом останніх трьох тижнів проблемою тероризму займалася Рада безпеки ООН, яка минулого тижня у повному складі, тобто за участю представників усіх 15-ти країн ухвалила резолюцію, що зобов’язує усі країни-члени ООН вжити радикальних заходів у боротьбі проти терористів і всіх тих, хто їх підтримує. Резолюція закликає зокрема установити жорсткий контроль над каналами фінансування терористів, їхньої підготовки і пересування. Спостерігачі стверджують дух одностайності на нинішній сесії. До списку промовців вже внесли свої імена представники понад 140-а країн і регіональних груп. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, який відкрив нинішню сесію Генеральної асамблеї, вже раніше закликав до створення «глобального фронту» в боротьбі проти тероризму, бо, за його словами, останні терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні були спрямовані не лише проти США, а проти всієї міжнародної спільноти. Аннан закликав країни-члени ООН докласти зусиль, щоб до рук терористів не потрапила ядерна, біологічна або хімічна зброя. Як зауважують оглядачі, ця тема не нова. Заходи боротьби з тероризмом охоплюють аж 12 міжнародних угод, зокрема про контроль над фінансуванням терористичних груп, про посилення боротьби із захопленням літаків і заложників, про забезпечення ядерних матеріалів, хімічних та біологічних субстанцій, які можуть бути використані для терористичних актів. На обговорення і підписання цих угод витрачено роки. Уряди численних країн не поспішали з реалізацією цих угод. Приміром, договір про контроль над фінансуванням терористичних гуп підписала лише 51 країна, а ратифікували лише 4 країни. Проте після останніх терористичних актів у США ці завдання стали нагальніші й гостріші, ніж будь-коли раніше.

Нинішній міжнародний договір у справі боротьби з тероризмом мав би об’єднати 12 дотеперішніх угод і останню резолюцію Ради безпеки ООН. Серед іншого Рада безпеки ООН зобов’язала також уряди країн-членів ООН негайно заморозити фінансові засоби терористів або терористичних організацій, вжити заходів для припинення рекрутування нових членів терористських груп і відтяти ці групи від джерел постачання зброї. У рамках цих заходів усі країни мали б посилити контроль на кордонах і відмовляти також у наданні притулку тим, хто фінансує або підтримує терористів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG