Доступність посилання

ТОП новини

Союзники Америки не поспішають із перекриттям грошових каналів терористів


Союзники Америки не поспішають із перекриттям грошових каналів терористів

Прага, 2 жовтня 2001 ― Адміністрація Буша оприлюднила список із двадцяти країн, які готові заморозити рахунки та активи Осами бін Ладена та тих, хто його підтримує. Відносно короткий список, на думку оглядачів, свідчить про те, що Сполученим Штатам буде нелегко переконати своїх союзників у боротьбі з тероризмом перейти від слів до справ.

На заклик Сполучених Штатів перекрити фінансові джерела терористів відгукнулися поки що лише 20 країн – серед них головні союзники США у світі – Велика Британія, Франція, Німеччина, Канада та Японія. У списку є також і мусульманські країни, такі як Об’єднані Арабські Емірати та Пакистан.

За ініціативою Вашинґтона було заморожено 50 банківських рахунків орагнізацій та окремих осіб, яких підозрюють у сприянні треоризму. 30 рахунків організації ал Каеда було заморожено в Америці та 20 за кордоном. Загальна сума заморожених коштів становить 6 мільйонів доларів «І це лише початок», заявив американський президент Джордж Буш. Його адміністрація підозрює Осаму бін Ладена та ще 26 осіб та організацій у підтримці тероризму.

Американські офіційні особи визнають, що більшість фінансових ресурсів, які вони пов’язують із терористами, перебувають у самих Сполучених Штатах. Фінансові органи США заборонили своїм компаніям вести справи із підозрюваними у тероризмі, а іноземним банкам США погрожують закриттям їхніх американських філій, якщо вони продовжуватимуть обслуговувати рахунки підозрюваних у тероризмі.

З незвичайною для цієї організації оперативністю, Рада Безпеки ООН у п’ятницю одностайно ухвалила резолюцію, котра вимагає від усіх 189 країн-членів організації, відмовити терористам у грошовій та моральній підтримці.

Тим не менше, як зауважує кореспондент газети Нью Йорк Таймс, 140 країн відмовились, або ще не відповіли на заклики американської адмінімтрації та ООН. Незалежні експерти зауважують, що відносна невелика кількість країн, які відразу погодилися підтримати США на фінансовому фронті, свідчить про те, як важко організувати скоординовані спільні дії проти фінансових злочинів навіть перед лицем великої небезпеки і навіть після резолюцій ООН.

Поки що аналітики розходяться в оцінках успішності ініціативи Вашинґтона. На думку одних, деякі країни розчаровують своїм небажанням порвати зв’язки з терористами, інші говорять, що бюрократичні машини у деяких державах діють повільно, і слід очікуватти значного збільшення кількості країн, готових підтримати Америку, найближчим часом. Ніби підтверджуючи правоту останніх, у понеділок Європейська Комісія наказала урядам країн Євросоюзу заморозити рахунки підозрюваних у тероризмі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG