Доступність посилання

ТОП новини

Чи послабиться тиск Заходу на Росію у питанні Чечні?


Чи послабиться тиск Заходу на Росію у питанні Чечні?

Прага, 3 жовтня 2001 ― Європейські дипломати вважають, що президенту Путіну не слід розраховувати на те, що Європейський Союз послабить свій тиск у питанні дотримання прав людин в Чечні та більше не вимагатиме політичного вирішення цього конфлікту. Водночас російські офіційні кола дедалі активніше намагаються нав’язати Заходу образ чеченських повстанців, як міжнародних терористів.

У той час як президент Путін вирішує з європейцями питання майбутніх взаємин між ЄС і Росією, у Чечні тривають бої. За даними газети “Інтернешнл Геральд Тріб’юн”, під час цих боїв вбито польового командира Абу Якуба, який був головним експертом Хаттаба з питань саботажу та вибухівки. З огляду на теракти у США, чеченський конфлікт слід переоцінити – сказав минулого тижня після зустірчі з Путіним канцлер Німеччини Шредер. Попри страшні цифри про загибель мирного населення, Росія наполягає на тому, що вона бореться із терористичною загрозою на своїй території.

Експерти, які займаються питаннями Чечні попереджають Захід про небезпеку послабити увагу щодо російської кампанії в Чечні і небезпеку визнати чеченську війну – частиною міжнародних анти-терористичних заходів. Аналітик Радіо Свобода Пол Ґоубл вважає, що для кращого розуміння ситуації Заходові слід розрізняти чеченців, що воюють проти росіян: серед них як про-західно налаштовані, так і ті, що заглядаються на арабський та ісламський світ.

Російська оглядачка Анна Політковская критикує російських командирів за те, що вони досі не розуміють розбіжностей між чеченськими сепаратистами і зараховують усіх до табору мусульмансько-фундаменталістських терористів.

Політковская називає 3 категорії чеченських польових командирів: про-західні, котрі бажають запровадження в своїй республіці європейських законів і класичних західних моделей прав людини. Лідером таких чеченців є президент Аслан Масхадов та інші командири, котрі захищають чеченські національні традиції і активно виступають проти фундаменталістських груп типу ваххабітів.

Друга категорія чеченців – це про-арабські сили, для яких східний арабський світ – це модель ісламізації Чечні. Деякі командири такого типу, як стверджує Політковская, це Шаміль Басаєв і Хатаб, проте їм більше йдеться про гроші.

І нарешті третя сила – величезна кількість малих збройних угрупувань, що воюють не стільки проти росіян, скільки заради помсти солдатам за смерть своїх рідних і близьких. Ця група не дбає про політику і не переслідує специфічних цілех, їхня мета – конкретні мішені у вигляду людей чи об’єктів. Вони не розраховують на жодну закордонну допомогу.

Російська журналістка Політковская вважає: аби досягти миру в Чечні, російським спец-службам слід підтримати про-західні сили, якими керує Масхадов. Але, на думку інших оглядачів, якщо Кремль співпрацюватиме з Масхадовим, Путіну буде вже важко довести своїм громадянам і закордону, що боротьба чеченців за незалежність – є тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG