Доступність посилання

ТОП новини

Македонія може знову опинитися на межі війни


Македонія може знову опинитися на межі війни

Прага, 4 жовтня 2001 — Македонія ледь не опинилася знову на межі війни, попереджають і міжнародні представники, і місцеві албанські повстанці, які підтримали попередню мирну угоду: влада країни всупереч цим домовленостям вирішила повернути свої поліційні сили до переважно албанських реґіонів Македонії, відступивши від потенційно небезпечного плану лише останньої хвилі.

Під міжнародним тиском і посеред занепокоєння місцевих албанців Македонія в четвер відклала виконання планів знову розташувати свою поліцію на територіях, раніше захоплених албанськими повстанцями.

Попереднього дня міністр внутрішніх справ Македонії Любе Бошковскі, якого вважають «яструбом», фактично відкинув було назад мирний процес своєю заявою, наголошували оглядачі. Його фактично підтримала й Рада безпеки Македонії, хоча повернення поліції й мало б відбутися під міжнародним наглядом.

Міжнародна спільнота, власне, не проти повернення македонських сил безпеки до цих реґіонів, підтвердила четвірка чільних представників у Македонії від США, НАТО, ЄС та ОБСЄ. Але, наголосили вони, цей процес має відбутися лише в належний час і після дбайливої підготовки, в дусі Охридських мирних домовленостей між македонською владою й тамтешніми албанськими повстанцями — які передбачають не лише право македонської держави на повний суверенітет на всій її території, а й її обов’язок втілити ці домовленості зі свого боку. А цей процес наразі не відбувся: тим часом як албанські повстанці своє зобов’язання роззброїтися виконали, македонська влада досі так і не здійснила обіцяну конституційну реформу, що має на меті розширити права албанської меншини, й не ухвалила передбаченої угодою амністії повстанцям.

Непримиренні кроки крайньої націоналістичної верхівки македонської влади — а зустріч згаданих міжнародних дипломатів із прем’єр-міністром Любчом Ґеорґієвскім закінчилася в середу ввечері просто сваркою — пояснюють у першу чергу грою на національних почуттях виборців – власне македонців, слов’ян: на початку наступного року на країну чекають вибори, а досягнені дотепер поступки албанським повстанцям вельми непопулярні серед простих македонців.

Та й у парламенті настрої неоднозначні: схвалені у принципі простою більшістю голосів зміни до основного закону в нинішньому вигляді майже напевно не наберуть більшості конституційної. Так само дуже сумнівна й амністія: існують побоювання, що повстанці частину своєї зброї приховали.

Але й втрачати Македонії є що — а саме вирішально важливу західну допомогу на відбудову. Саме з цим попередженням прибули в четвер до Скоп’є зовнішньополітичні керівники Європейського Союзу Хав’єр Соляна та Крис Паттен — і зробили його цілком матеріяльним: плановану на 15 жовтня міжнародну конференцію донорів на допомогу Македонії, оголосили вони, відкладено на невизначений термін — хоча й непоступлива македонська влада таки відступила останньої хвилі: поліційний загін, що мав увійти до переважно албанського села неподалік від Скоп’є, залишився на місці. Офіційна причина — дорогу, виявляється, заміновано. Очевидна причина — спротив західних посередників.

Захід тим часом робить далі свою справу. У середу скінчився 30-денний термін операції НАТО зі збирання повстанчої зброї Essential Harvest — Необхідні жнива. У четвер розпочато нову операцію Північноатлантичного союзу Amber Fox — Бурштиновий лис: близько тисячі військовиків у разі потреби захищатимуть майбутні спостережні місії ОБСЄ та Євросоюзу в Македонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG