Доступність посилання

ТОП новини

Польська програма страхової і кредитної підтримки експортерів, які працюють на східних ринках


Польська програма страхової і кредитної підтримки експортерів, які працюють на східних ринках

Варшава, 24 жовтня 2001 – Розмова з експертом у ділянці польсько-української торгівлі Костянтином Літвіновим про вплив нової програми на економічну співпрацю.

Пане Літвінов, програма кредитної і страхової підтримки, яку запроваджують поляки, має забезпечити фірми, які працюють на східних ринках, від політичного, насамперед, ризику. Україну в цій програмі за ступенем ризику прирівняно до Білорусі і названо в переліку найважчих східних ринків, на яких працюють польські експортери. Чому, на Вашу думку?

Костянтин Літвінов

Скоріш за все, це діє традиція. Тобто, ті міфи, які склалися ще за часів Радянського Союзу та перших часів перебудови. Але справжніх ризиків, тим паче політичних, сьогодні на терені України для польських експортерів насправді немає.

Ганна Стеців

Нова програма надає позики тим польським експортерам, які продають в Україну польський товар, але є одна умова при цьому. Позика дається лише тому, хто може ґарантувати, що контракт не був підписаний завдяки хабареві, який дали державному чиновнику. Хто перевіряє цей момент у справі, хто може його перевіряти? Відомо, що у співпраці з Україною підписання великих контрактів рідко обходиться без хабаря. Чи не через це Україну ще названо в переліку найважчих ринків?

Костянтин Літвінов

Я дуже дякую за це запитання. Щодо того, хто перевіряє факт хабаря (чи не-хабаря) – це очевидно та інституція, що видає позику, тобто та сама Корпорація забезпечення експертних кредитів KUKE, про яку ми тут говоримо. В який спосіб вони це перевіряють? Я думаю, що якщо вони вже визначилися з впровадженням такого критерія, то вони передбачили і можливість його перевірки чи його виконання. Чесно кажучи, я їм не заздрю, але вважаю, що вони дадуть собі раду.

Ганна Стеців

А як було досі? Чи досі не існувало кредитування і страхування польського експорта в Україну?

Костянтин Літвінов

Корпорація забезпечення експертних кредитів KUKE і була створена з самого початку для того, щоб страхувати кредити польських експортерів на східні ринки. Натомість на сьогодні система кредитування польських експортерів на східні ринки передбачає 100-відсоткове резервування наданих коштів на спеціальних рахунках в банку. Тобто, на кожний умовно кажучи долар, наданий у вигляді позики польському експортерові, який має намір торгувати з Україною, банк мусить тримати ще один долар у себе – на випадок, якщо ця позика «згорить». Фактично банк мусить заморозити замість одного долара два. І це, очевидно, не стимулює банк надавати позику. Та ж програма, яка впроваджується сьогодні, передбачає зменшення частки тих грошей, які треба резервувати в кожному банку.

Ганна Стеців

У випадку страхування як це виглядає?

Костянтин Літвінов

У випадку страхування це означає, що більший ризик від надання позик бере на себе страхова компанія. В такий спосіб вона надає таким чином пільги банку. Тобто дозволяє банку вже не забезпечувати себе на сто відсотків перед ризиками, а якусь частину ризику перенести на страхову компанію.

Ганна Стеців

Чи діє система страхування і кредитування у випадку українських експортерів, які працюють на польському ринку?

Костянтин Літвінов

Зараз український уряд розробляє таку програму надання підтримки українському експорту. В рамках впровадження цієї програми ведуться переговори з польською корпорацією KUKE – для того, щоб обмінятися досвідом і не видумувати велосипеда, якщо він вже винайдений. Нещодавно на ґрант товариства українсько-польсько-американської співпраці було проведено навчання українських фахівців у галузі страхування. Отож, я думаю, що може не до кінця цього року, але вже початком наступного така програма працювати почне.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG