Доступність посилання

ТОП новини

Боротба з міжнародним тероризмом й деякі аспекти американсько-української військової співпраці


Боротба з міжнародним тероризмом й деякі аспекти американсько-української військової співпраці

Вашингтон, 5 листопада 2001 - Є відповідальністю кожної цивілізованої держави приєднатися до коаліції боротьби з міжнародним тероризмом вважають американські офіційні представники.

“Міністерство оборони США вважає Україну стратегічною, критично важливою країною в Європі, географічно й політично, й ми продовжимо тісно співпрацювати із Міністерством оборони України – заявила на конференції у Вашингтоні доктор Міра Баратта, помічник міністра оборони США у справах країн євроазійського регіону, включно з Росією та Україною. У вашингтонській конференції присвяченій розглядові питань пошуків шляхів державної зрілості України взяли участь понад вісімдесять американських та українських урядових представників й експертів. Це був другий, за минулий місяць, важливий форум присвячений Україні організований представниками української даяспори.

Міра Баратта передала висловлення признання офіційного Вашингтона, що Україна стала учасницею процесу боротьби з міжнародним тероризмом. Вона нагадала впливовій аудиторії, що “протягом минулих десяти років Україна сприяла глобальній безпеці усуненням ядерної зброї та у 97-му році Україна ще раз виявилася відповідальною державою світового співтовариства, відмовивши постачати турбіни для атомних реакторів Ірану”.

Україна може продовжувати йти по цьому шляху до зрілої держави шляхом здійснення трьох заходів:

- продовжити перетворення структури національної бепеки України, щоб поборювати загрози ХХІ-го століття; - йти шляхом дотримання домовленостей нерозповсюдження технологій ядерних озбоєнь; - продовжити зусилля, що сприяють регіональній безпеці.

Страшні теракти 11-го вересня у Сполучених Штатах чітко вказали на ризик новітніх часів, терористи не мають кордонів і всі є під ризиком терактів. Президент Джордж Буш та інші представники його адміністрації висловили подяку за слова підтримки і співчуття з боку України – востаннє це було минулого тижня під час зустрічі прем’єр-міністра Анатолія Кінаха із віце-президентом Річардом Чейні та держсекретарем Коліном Пауеллом.

“Активне військове співробітництво між Україною та Сполученими Штатами це дуже надійна й набільш продуктивна сфера наших двосторонніх стосунків. Серед усіх держав колишнього Радянського союзу, щодо реалізації реформ Сполучені Штати мають найбільшу програму з Україною” заявила високопоставлений представник Пентагону доктор Міра Баратта й додала, що Пентагон заохочує Україну переглянути увесь апарат національної стратегії, усі оборонні сили, адже на її думку Україна ще не зуміла позбавитися усіх наслідків радянської спадщини. Результатом реформ повинна стати переоцінка різних структур безпеки, збройних сил взявши до уваги сучасний економічний потенціал України. Реструктуризація допоможе Україні поборювати транснаціональні ризик й загрози такі як наприклад тероризм, розповсюдження ядерної зброї та організована злочинність. У військових американсько-українських взаєминах розрблено сім галузей дії: нестандартні загрози, взаємосумісність, професіоналізація сил, стосунки між цивільними та збройними силами, підтримка оборонних ресурсів та військовотехнічне співробітництво. Найбільше досі було досягено у сфері реформ й професіоналізації збройних сил та в галузі спільної підготовки. У цьому контексті визначено понад вісмдесять заходів двосторонньої співпраці у військовій сфері.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG