Доступність посилання

ТОП новини

Семінар з проблем морського права в Одесі


Семінар з проблем морського права в Одесі

Одеса, 13 листопада 2001 - Україна має вже найближчим часом ратифікувати Конвенцію про громадянську відповідальність за збиток від забруднення моря нафтою. У тому разі якщо Україна не приєднається до згаданого міжнародного документу, під час порушення норми експлуатації нафтопроводу “Одеса-Броди”, проблеми екології Чорного моря їй доведеться вирішувати наодинці.

До такого висновку прийшли учасники семінару “Міжнародне морське право і Чорноморський регіон”, який працює у приміщенні Одеської національної юридичної академії.

Учасники семінару, а це не лише українські фахівці але і гості з Болгарії, Молдови, Росії - прийшли до висновку, що нинішній форум з проблем морського права необхідно було провести набагато раніше. Ухвалений ще у 1995 році Кодекс торговельного мореплавства нині у багатьох своїх пунктах протирічить нормам Міжнародного морського права.

Зокрема, у ньому є норми які значно обмежують прихід іноземних інвестицій.

Підприємства з закордонним капіталом не можуть зареєструвати в Україні власні судна.

Не виконується розпорядження Президента України, зокрема, положення про розслідування аварій на суднах. А тривала підготовка законопроектів “Про порти”, нажаль не компенсувалася його якістю.

Власне і учасники семінару в Одесі наголосили, що законодавство України відносно відродження море господарського комплексу є нині недосконалим. Навіть підписана Україною Конвенція ООН з Міжнародного морського права, від 1982 року, нажаль сьогодні виконується у якості звичайної норми.

Нині, на думку учасників семінару, необхідно не лише розробити додатковий комплекс нормативних актів, але і вирішити питання ратифікації найважливіших конвенцій.

Представники Міжнародної асоціації судновласників Чорноморського басейну вже внесли власні пропозиції щодо зведення в єдиний нормативний акт всіх угод між країнами Причорномор’я.

Під час роботи форуму порушено так само питання інтеграції морського комплексу України у європейську транспортну систему правового захисту моряків.

Голова Української морської партії, народний депутат України Сергій Кивалов висловив подив з приводу того, що деякі члени уряду України не розуміють, що відродження флоту це є відродження і добробуту в Україні. “Хіба не ганебно для нашої держави те, що лише сім відсотків українських товарів перевозяться нашими суднами?”

За оцінкою фахівців, залучення широкого кола громадськості до формування морської політики України дозволило б прискорити вирішення існуючих проблем. Значну роль тут відіграє і Українська морська партія, яка вже знайшла підтримку у більшій частині областей країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG