Доступність посилання

ТОП новини

Питання про будівництво газопроводу в обхід України не є вирішеним, заявляє керівництво РАТ «Газпром»


Питання про будівництво газопроводу в обхід України не є вирішеним, заявляє керівництво РАТ «Газпром»

Москва, 16 листопада 2001 – Керівництво російського акціонерного товариства «Газпром» зазначає, що питання про будівництво нового газопроводу в обхід території України не є вирішеним.

Прес-секретар голови правління РАТ «Газпром» Олексія Міллера Наталія Селіванова повідомила, що питання про будівництво газопроводу в обхід української території не є поки що вирішеним. За словами пані Селіванової, керівництво «Газпрому» вважає, що потрібно ще раз обговорити питання про те, чи доцільно будувати такий газопровід. Наталія. Селіванова зазначила, що у «Газпрому» є бажання будувати газопровід в обхід української території, однак усе буде залежати від фінансових ресурсів компанії.

Пані Селіванова зазначила, що незалежно від того, чи буде будуватися газопровід, чи ні, «Газпром» має намір узяти участь у приватизації у Словаччині газової компанії «СПП».

Варто нагадати, що питання про будівництво так званого обхідного газопроводу, який має пролягти через територію Білорусі, Польщі і Словаччини, неодноразово порушувалося керівництвом РАТ «Газпром» у той час, коли головою правління «Газпрому» був Рем В’яхирев. Це питання підтримувалося російськими урядовцями. Серед тих, хто обговорював із польськими і словацькими керівниками можливість будівництва «обхідного газопроводу», можна назвати обох президентів Російської Федерації – Бориса Єльцина та Володимира Путіна, прем’єр-міністрів Росії Віктора Черномирдіна, тепер посла Росії в Україні, і Михайла Касьянова.

Однак разом із цим спостерігачі завжди зазначали, що ідея будівництва газопроводу в обхід української території є не суто економічною, а насамперед політичною ідеєю і до того ж пов’язана з власними інтересами так званих газових сімей, тобто того угруповання, яке пов’язують із іменем Віктора Черномирдіна і Рема В’яхирева, угруповання, яке приватизувало на власний розсуд Міністерство газової промисловості колишнього Радянського Союзу, перетворило його на «Газпром» і після цього перетворило цю компанію на одного з наймогутніших монополістів у сучасній російській економічній і політичній історії.

Як уважали спостерігачі, Рем В’яхирев був особисто зацікавлений у будівництві нового газопроводу, щоб раз і назавжди закрити дискусію відносно тих схем, які застосовувалися «Газпромом» та компанією «Ітера» для транспортування газу через українську територію до країн Західної Європи. А, як зазначали деякі поінформовані джерела, ці схеми, за допомогою таких українських посередників, як колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко та колишній віце-прем’єр Юлія Тимошенко, використовувалися для особистого збагачення певних російських та українських підприємців і політиків.

Звичайно, довести ці припущення, які висловлювалися лише на шпальтах газет, не є можливим. Однак відразу після відставки Рема В’яхирева з посади голови правління «Газпрому» деякі спостерігачі зазначали, що тепер питання про будівництво «обхідного газопроводу» не є актуальним і швидше за все новий керівник «Газпрому», наближений до Володимира Путіна Олексій Міллер, після дипломатичної паузи повідомить, що «Газпром» не збирається повертатися до цього проекту. Як бачимо, до цього і йде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG