Доступність посилання

ТОП новини

Через чотири роки Україну чекає системна криза


Через чотири роки Україну чекає системна криза

Київ, 22 листопада 2001 - У Києві відбулося перше засідання громадського “Комітету-2005”. Як заявив його голова – перший віце-спікер парламенту Віктор Медведчук, основне завдання новоутворення – допомогти структурам державної влади, політикам і суспільству вжити завчасних заходів для уникнення системної кризи в Україні, пік якої очікується вченими на 2005 рік. Про те, що стоїть за проголошеними намірами і як їх оцінюють самі учасники “Комітету-2005” та експерти розповідаємо.

Створення “Комітету-2005” ініціювали об’єднані соціал-демократи на чолі із Віктором Медведчуком. Щоправда, есдеки кажуть, що до цього їх підштовхнули вчені. Членами ж новоутворення стали лідер “Демсоюзу” Володимир Горбулін, екс-прем’єр Віталій Масол, колишній директор ЧАЕС Сергій Парашин та відомі українські економісти – Василь Геєць і Сергій Пирожков. Перший віце-спікер парламенту каже, що він цілком довіряє прогнозам вітчизняних науковців, які переконані, що через чотири роки Україну чекає системна криза.

Один із авторів песимістичного прогнозу розвитку України - президент Української академії політичних наук Микола Михальченко каже, що дотепер вчені та політики торкалися лише окремих аспектів очікуваної кризи. За його словами, “Комітет-2005” повинен не лише визначити загрози для майбутнього держави, а й запропонувати комплекс заходів для їх усунення.

Член правління партії “Реформи та порядок”, перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності Сергій Терьохін досить скептично оцінює ініціативу об’єднаних соціал-демократів і каже, що оголошена ним проблема-2005 є надуманою. З ним частково погоджується і заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень Гліб Вишлинський, який ставить під сумнів аргументи ініціаторів “Комітету-2005”.

Тим часом Віктор Медведчук уникає ідентифікацій діяльності новоутвореного комітету із політикою лише однієї партії - СДПУ(о) і каже, що до участі у засіданнях запрошуються представники різних партій, органів влади та вчені. За словами першого віце-спікера, засідання “Комітету-2005” проводитимуться раз на два тижні, а темами обговорень будуть не лише економічні проблеми, а й питання реформування Збройних Сил, вирішення екологічних проблем, поліпшення життя громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG