Доступність посилання

ТОП новини

Етно-політичний огляд тижня


Етно-політичний огляд тижня

Київ, 26 листопада 2001 - 16 листопада у Будапешті розпочався 10 – й з’їзд Європейського конгресу українців. На ньому обговорювалися актуальні питання, пов’язані з результатами третього Всесвітнього форуму українців, який відбувся у Києві. Учасників з”зду привітали надзвичайний і повноважний посол України в Угорській республіці Орест Климпуцький, генеральний секретар Всесвітнього конгресу українців Віктор Педенко, представники Всесвітньої мережі українських жіночих організацій та венгерського уряду. В роботі з!їзду взяли участь делегати від 19 – ти держав Європи.

А через три дні в рамках святкування 10 річниці товариства української культури в угорському місті Тигонь відбулося відкриття пам”ятника королю Андрашу і його дружині- українській княгині Анастасії, дочки Ярослава Мудрого. За історичними хроніками, королівське подружжя прославилося як охоронці християнства в угорському королівстві. Авторами монументу стали український скульптор з Ужгорода Богдан Корж і будапештський архітектор Олег Турек.

17 листопада в Чернігові відкрився німецький культурний центр. За словами Андрія Штоллера, голови цього центру, наразі в Чернігові мешкає близько п”ятисот німців. А загалом німецька діаспора в Україні складає 42 тисячі осіб. Як зазначив Андрій Штоллер, Чернігівський культурний центр буде співробітничати з середніми навчальними закладами міста, а також надаватиме можливість мешканцям Чернігова вчитися у Гете – інституті.

23 листопада за ініціативою Київської міської державної адміністрації та Болгарської громади Києва у столиці відбулася науково-практична конференція “Болгари в Україні”. Учасники конференції серед іншого обговорили питання, пов”язані із зберіганням болгарською діаспорою своїх традицій, мови, звичаїв. Варто нагадати, що найчисельніша болгарська діаспора проживає в Україні. Із запровадженням візового режиму між Україною і Болгарією перед українськими болгарами постала проблема частих відвідин історичної батьківщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG