Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 27 листопада 2001 - Понад місяць тому в юридично-правовому житті України сталася подія, яка тоді лишилася поза увагою журналістів і політиків. 18 жовтня 2001 року президент України Л.Кучма підписав указ “Про внесення змін у систему і кількісний склад суддів місцевих судів”, який першим пунктом ліквідовував усі місцеві суди Києва. При цьому Голова держави посилався на 106 статтю Конституції. Але ця стаття, як наголошує кореспондент газети “Україна молода” – говорить про те, що президент України “утворює суди у визначеному законом порядку”. Утворює, а не ліквідовує - підкреслює журналіст. І не визначає їхній подальший персональний склад. Як це було зроблено вже наступним президентським указом. Під правом створювати суди мається на увазі саме ці повноваження, а не право коригувати персональний склад суддів з одного робочого місця на інше, -наголошує кореспондент.

Тотожної думки дотримується і автор публікації в тижневику “Грані”, який зазначає, що ліквідація судів не належить до компетенції глави держави. Це право і прерогатива Верховної Ради. Загалом же, на думку журналіста, навмисно провалена судова реформа створила можливість ручного управління судовою владою. Чим уміло скористалася Адміністрація президента, яка, використовуючи дірки в законодавстві, намагається випробувати нові методи технічного руйнування судової системи загалом. Про це наголошується в статті “Адміністрація президента провернула операцію з ліквідації незалежності суддів”.

Продовжує юридично-правову тему газета “Правда України”, яка у матеріалі “Прописка відмінена. Живи, де хочеться?” розмірковує про наслідки не обов”язковості печатки у паспорті, яка засвідчує місце прописки.

Про майбутній Всеукраїнський перепис населення, який відбудеться з 5 по 14 грудня, пише газета “Демократична Україна”. Часопис вважає, що цей захід дає виняткову можливість створити унікальну інформаційну базу щодо національного, мовного, шлюбного складу населення, його розподілу за віком, статтю, громадянством, рівнем освіти, заняттями, джерелами існування тощо. Докладніше про майбутній перепис, а також про його кошторис можна довідатися зі статті “Скільки нас?”

Знак запитання стоїть і у підзаголовку публікації у газеті “Сільські вісті”. Газета пропонує свої версії відповідей на запитання “Чому режим Кучми затято дискредитує Олександра Мороза?” Найголовнішою з них є та, переконаний автор статті, що лідер соціалістів не влаштовує не тільки Кучму, а й ті клани, які тримають його при владі і які ту владу хочуть зберегти навіки, навіть якщо Кучма піде. Насамперед не влаштовує своєї принципової позицією, непідкупністю та послідовністю. Докладніше з усіма чеснотами лідера соціалістів можна ознайомитися на 2-й та 3-й шпальтах газети “Сільські вісті”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG