Доступність посилання

ТОП новини

1 рік після початку касетного скандалу: чи змінилася Україна і ставлення до неї у світі?


1 рік після початку касетного скандалу: чи змінилася Україна і ставлення до неї у світі?

Прага, 28 листопада 2001 ― У вівторок виповнилася річниця “касетного скандалу” в Україні, скандалу, що спричинив у країні найбільшу політичну кризу з часів незалежності, скандалу, що приголомшив світ і змусив подивитися на Україну іншими очима. Від самого початку Кучмаґейту Захід не переставав критикувавти президента Кучму і сподівався, що український лідер зробить все, аби довести свою непричетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе та різного роду зловживань, про які свідчать записи розмов президента з його найближчим оточенням. Ми пропонуємо вам погляд офіційного західного представника, політолога і журналіста.

Європейський Союз, Рада Європи, Репортери без кордонів, Міжнародна амністія, Human Rights Watch – це лише головні з великої кількості міжнародних організацій, котрі гостро засудили президента Кучму після оприлюднення таємних записів, зроблених майором служби президентської охорони в кабінеті Леоніда Кучми. Європейський Союз назвав реакцію президентської адміністрації на справу Гонгадзе “демократичним випробуванням України”. Сполучені Штати заявивли, що не даватимуть Україні грошей, поки влада не доведе до кінця справу Гонгадзе, міжнародні фінансові організації призупиняли кредитування України, президента Кучму перестали запрошувати західні лідери. Не відвернулися від України лише Росія і Польща.

Сьогодні аналітики оцінюють наслідки касетного скандалу. Всі доходять висновку, що він зганьбив образ України на Заході, послабив її авторитет і позиції на міжнародній арені, а головне – говорять експерти, скандал навколо президента Кучми - зробив Україну більш залежною від Росії.

Говорить німецький журналіст, оглядач щоденника “Ді Вельд” Ґерхард Ґнаук: “Явно помічаємо тіснішу співпрацю України і Росії і орієнтацію України на Росію. Водночас у Росії з’явився новий підхід у діалозі з Україною”.

Російський політолог, голова Фонду Карнегі Ендолмент в Росії Дмитро Трєнін говорить, що скандал з Кучмою дуже вплинув на образ України на Заході: “Я сказав би, що це була зустріч західної громадськості із українською реальністю. У Росії та інших країнах регіону ситуацію в Україні розуміли багато краще, ніж на Заході. Зараз як ніколи раніше зрозуміло, що єдиним шляхом покращення міжнародного іміджу України є поглиблення реформ, проведення свідомої та цілеспрямованої політики зі створення сучасної форми державності. І Росія, і сусіди України, і друзі України на Заході єдині в тому, що суть процвітання України – у послідовній демократичній реформі, анти-бюрократичних заходах, що сприятимуть становленню нової державності, нової економіки і нового суспільства в Україні.”

Чи змінилася сама України за рік, що минув від початку касетного скандалу? Це запитання я поставила головному доповідачеві Ради Європи з України пані Генне Северінсен. “Так, Україна змінилася. Я мушу сказати, що в одну мить люди зрозуміли, що в країні щось діється. Але, на жаль ми можемо констатувати, що досі ніхто не знає, що сталося насправді? Шкода, що скандал з президентом кинув тінь на цілу країні.”

А чи можна говорити про якісь позитивні наслідки Кучмаґейту? Ганне Северінсен: “Так, можна! Скандал започаткував дебати у суспільстві, розкрив рота багатьом журналістам. Він матиме більше позитивних наслідків, якщо буде досліджений до кінця.”

Можливо міжнародна комісія із розслідування справи Гонгадзе, створення якої має затвердити у п’ятницю Кабінет Міністрів Ради Європи, проллє світло і на таємницю навколо записів в кабінеті Леоніда Кучми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG