Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан


Афганістан

Прага, 10 грудня 2001 – Події в Афганістані і далі залишаються на сторінках західної преси. Із закінченням бойових дій оглядачі коментують проблеми перехідного керівництва і надання Афганістанові економічної та гуманітарної допомоги.

Оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Ґеорґ Пауль Гефти підкреслює, що у нинішні критичні часи Афганістан потребує не лише широкої економічної і гуманітарної допомоги, а й західної присутності. Політичні системи можуть бути знищені з повітря, проте вони можуть бути відбудовані лише на землі, пише коментатор, перестерігаючи, що залишивши за розсвареними афганськими лідерами право вирішувати з ким вести переговори або кому надавати допомогу, можна швидко допровадити таким чином до нової кризи, а цивільне населення знову понесе найважчий тягар міжусобиць. Тому у цей післявоєнний час до Афганістану слід надіслати не лише дипломатів і працівників гуманітаних організацій, а й обов’язково військові підрозділи із конкретним, як підкреслює автор, завданням, щоб гарантувати впровадження законності і порядку, а також забезпечити безперешкодну доставу економічної допомоги.

Тим часом газета «Бостон ґлоуб» у редакційній статті коментує деякі останні заяви американських офіційних осіб у справі пізнішого міжнародного судового процесу над лідерами талібану і організації Аль-Кайда, зокрема над муллою Омаром і над Бін Ляденом. Порівнюючи обох злочинців, газета знаходить між ними суттєву різницю. Найтяжчі злочини мулли Омара були спрямовані проти його ж народу, зокрема проти жінок і дівчат, підкреслює «Бостон ґлоуб». Тому афганці повинні влаштувати судовий процес над ним за його злочини в Афганістані. Сполучені Штати повинні натомість спрямувати свої зусилля на те, щоб поставити перед судом організатора терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні Осаму Бін Лядена та його помічників. Крім того, підкреслює на закінчення «Бостон ґлоуб», Вашінгтон повинен зробити все необхідне, щоб Афганістан більше ніколи не став базою міжнародного тероризму.

Газета «Крісчен саєнс монітор» порушує тим часом останні дискусії у справі прийняття Росії до союзу НАТО з огляду на нові взаємини, які склалися між обома сторонами у рамках антитерористичної коаліції. Як і більшість західних коментаторів, автори редакційної підтримують тісну співпрацю НАТО з Росією, проте виступають проти її повного членства в оборонному союзі, головним завданням якого у минулому було протистояння проти СРСР, очолюваного Москвою. Низка колишніх радянських республік, зазначає газета, і досі залишаються під впливами Москви. «Крісчен саєнс монітор» вважає, що найвищим ступенем співпраці союзу НАТО з Росією мало би стати партнерство у побудові миру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG