Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: бої в районі гірського укріплення Тора Бора


Афганістан: бої в районі гірського укріплення Тора Бора

Прага, 14 листопада 2001 року - Події в гірському укріпленні Тора-Бора на Сході Афганістану залишаються в центрі уваги світових мас-медіа та й не лише їх. Ні в кого не викликає сумніву, що оборонці Тора Бори – бойовики терористичної організації «Аль-Каеда», після відмови добровільно скласти зброю, у своїй більшості, приречені на загибель. Питання лише часу – коли остаточно буде придушено їхній збройний спротив.Чи це станеться найближчими годинами, чи найближчими днями.

В місцевості Тора Бора вже другий день триває запекле протистояння між підрозділами пуштунів і бойовиками «Аль-Каеди». Наступ відновлено після того, як бойовики «Аль-Каеди» відкинули другий ультиматум, щодо капітуляції.

За повідомленням афганських командирів, великий загін бойовиків «Аль-Каеди» взято в кільце на гірському перевалі, а нинішні бої – найзапекліші за останні 10 днів.

Пуштунські загони вибили противника з кількох важливих гірських висот та підземних укріплень. Зокрема, разом з американцями, вони захопили сьогодні печерне укріплення, в якому, очевидно, знаходився Бін Ладен. Про це повідомив один із пуштунських командирів, які наступають в Тора Бора – Хазрат Алі. А напередодні, цей же командир, в інтерв’ю японському агентству «Кіодо Цусін», наголосив, що спротив бойовиків «Аль-Каеди» слабне і, за його словами, «їм залишається лише здатися, померти чи втекти».

Окрім американських літаків, які продовжують завдавати ракетно-бомбові удари, в операції беруть участь також вертольоти, які на низькій висоті обстрілють територію з важких кулеметів і ведуть пошук бойовиків «Аль-Каеди». До цього часу, американські військові побоювалися використовувати вертольоти в гірській місцевості, проти яких противник міг застосувати ракети «стінґер», котрі передбаченні для знищення повітряних цілей на малій висоті.

За даними Пентагону, Осама Бін Ладен і близько тисячі його бойовиків й далі переховуються в районі Тора Бори. Тоді як, близьке до талібів інформаційне агентство «Афган Ісламік Пресс», що базується в Пакистані, сьогодні заявило, що має підтвердження того, що Осама бін Ладен залишив підземні укріплення в Тора Бора кілька днів тому. Однак, агентство не називає джерела цієї інформації

Усі дороги з району Тора Бора перекриті пуштунським загонами і американськими спецпідрозділами. Їхнє головне завдання – не допустити втечі бойовиків та керівників «Аль-Каеди» до сусіднього Пакистану. За повідомленням інформаційних агентств, у цьому гірському районі днями випав сніг, що значно полегшує пошук противника. Разом з тим, вчорашній сильний снігопад, а також густий туман перешкоджав вести широкомасштабні наступальні дії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG