Доступність посилання

ТОП новини

Розміщення миротворчих сил в Афганістані. Близький Схід


Розміщення миротворчих сил в Афганістані. Близький Схід

Прага, 18 грудня 2001 – Західні газети продовжують коментувати події в Афганістані й зокрема розміщення там протягом наступних днів перших миротворчих підрозділів. Інша актуальна тема, на якій ми сьогодні зупинимося дещо ближче, це ізраїльсько-палестинський конфлікт.

Коментуючи розміщення в Афганістані міжнародних миротворчих військ, серед яких будуть і британські підрозділи, газета «Індепендент» закликає не зволікати з цією акцією. За словами редакційної статті, миротворчі підрозділи слід надіслати протягом найближчих днів, тобто до 22-го грудня – дня перебрання влади новим перехідним керівництвом, як було домовлено під час недавньої боннської конференції. Завданням миротворчих сил мало би стати відвернення дальших міжетнічних конфліктів і безпека перехідного керівництва в Кабулі. Однак, як підкреслює британська газета, завданням цих підрозділів повинно стати не лише збереження миру, а значно ширші функції, в тому числі стабілізація становища у цій країні.

Інша британська газета «Файненшл таймс» порушує ситуацію на Близькому сході, зокрема останні обіцянки палестинського лідера Арафата поставити під контроль екстремістські організації і припинити терористичні атаки проти ізраїльського цивільного населення. Газета підкреслює, що тепер в інтересах Ізраїлю було б допомогти відновити авторитет Арафата. Дотеперішні удари по палестинських офіційних будинках і вбивства палестинських активістів, як вважає газета, підривали авторитет Арафата і провокували дальші терористичні акти з боку палестинських екстремістів. Тим часом Шарон намагається ізолювати Арафата на міжнародній арені і підірвати довір’я до нього на Близькому сході, сподіваючись, що з іншим палестинським лідером буде легше домовитися. Однак, як підкреслює на закінчення газета, ліпше мати справу із законним лідером, обраним самими палестинцями. Крім того, підкреслює «Файненшл таймс», нема жодної гарантії, що наступний палестинський лідер не спровокує збройного конфлікту із ще тяжчими наслідками для палестинців і безпеки Ізраїлю.

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» містить коментар представника Американсько-арабського антидефамаційного комітету Хусейна Ібіша. Автор визнає непослідовність палестинського лідера Арафата, однак, головну вину за ескалацію конфлікту складає на ізраїльського прем’єра Шарона, який, за словами автора, прийшов до влади, пообіцявши силою придушити повстання палестинців і змусити їх відмовитися від незалежності. Тому нема жодних підстав нині вірити, веде далі автор, що Шарон бажає закінчити насилля, хіба що лише за умови капітуляції палестинців. При цьому Хусейн Ібіш критикує адміністрацію США, яка, за словами автора, блокує зусилля ООН надіслати на Близький схід міжнародну місію стеження.

Тим часом коментатор французької газети «Ле Монд» Патрік Жаро бачить роль Сполучених Штатів у близькосхідному конфлікті дещо інакше. Автор підкреслює, що Вашінгтон змушений балансувати між підтримкою ізраїльського керівництва та інтересами США в арабських країнах. Зрозуміло, веде далі автор, Сполучені Штати схильні скласти відповідальність за провал останньої миротворчої місії американського посланника на Близькому сході Зінні на палестинського лідера Арафата, хоча водночас не звільняють від такої відповідальності ізраїльський уряд. Вашінгтон, як підкреслює на закінчення французька газета «Ле Монд», відкинув ізраїльські заяви про ненадійність Арафата, як лідера палестинців, і вважає його єдиним законним палестинським керівником, з яким слід вести переговори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG