Доступність посилання

ТОП новини

Чи збирається кримський уряд реалізовувати “проект століття” – будувати міст через Керченську протоку?


Чи збирається кримський уряд реалізовувати “проект століття” – будувати міст через Керченську протоку?

Симферополь, 20 грудня 2001 - Минулого тижня в Криму знову спостерігався сплеск інтересу до майбутнього транспортного переходу через Керченську протоку – з українського Криму до російської Кубані. Два роки тому з ініціативою побудови гігантського мосту виступили кримський спікер Леонід Грач і московський мер Юрій Лужков. Однак далі створення відкритого акціонерного товариства “Керченський міст” із сімдесятьма чотирма відсотками акцій для російської сторони – справа не пішла. І чим далі, тим більше свідчень того, що проект має не стільки економічне, як політичне підгрунтя.

Цього понеділка головний ініціатор побудови мосту через Керченську протоку спікер кримського парламенту Леонід Грач повернувся з Москви і провів прес-конференцію, де розповів про перебіг реалізації цього, як його назвала місцева преса, “проекту 21 століття”. За два роки з часу проголошення цієї ідеї - сторони просунулися не так вже й далеко. Кримський спікер повідомив, що минулого тижня у Москві він провів переговори з керівництвом московського уряду, на яких мова йшла, цитую: “про уточнення, конкретизацію і підтвердження раніше окреслених планів з усього комплексу питань, пов’язаних з керченським переходом”.

За словами Леоніда Грача, сторони уже взялися до проектування: (*) “У січні-місяці має бути покладена доповідь з обгрунтуванням вибраного варіанту будівництва. Це все входить у проектування. Друге. На цих підставах починається розробка техніко-економічного обгрунтування будівництва. Третє. Далі йде підготовка і підписання міжурядової угоди з транспортного багатофункціонального переходу”, - каже Леонід Грач, і продовжує: “Ті кошти, які потрібні для проектних робіт, а це десь у межах 200-т тисяч доларів, а також відповідні проектні інститути – все це визначено і робота йде активно, - заявив кримський спікер.

Він також повідомив, що на першому етапі сторони домовилися відновини поромну залізничну переправу і для цього московський уряд уже виділив кошти на закупівлю і ремонт потужного порому, який вміщає 36 вагонів. За словами Леоніда Грача, зараз триває формування команди порому, яка пережене його з російського Далекого Сходу до Криму. Прибуття порому до Керчі очікується на лютий наступного року – якраз в розпал передвиборчої кампанії, тоді як комуніст Грач збирається балотуватися до кримського парламенту саме в Керчі.

Тим часом прем’єр-міністр автономії Валерій Горбатов, політичні шляхи якого з лінією Леоніда Грача поволі розходяться, у той же понеділок заявив, що “будівництво транспортного переходу через Керченську протоку не входить у число пріоритетів україно-російського співробітництва”. "Про будівництво моста сьогодні ніхто не говорить", - заявив Валерій Горбатов. Кримський прем’єр, який щойно повернувся з Харкова, де проходив Українсько-Російський економічний форум повідомив, що віце-прем'єр України Олег Дубина у Харкові озвучив тільки ті проекти, які реальні і заплановані на найближчий час. За словами Валерія Горбатова, проект будівництва Керченського мосту в уряді України "як перспективний не розглядається. Мова йде лише про відновлення керченського транспортного коридору, про збільшення пассажиро- і вантажопотоку поромної переправи”. А віце-прем'єр Криму Валерій Пробий-Голова додав, що для того, щоб збудувати такий міст, “потрібно 6 річних бюджетів Криму”, а для окупності проекту будівництва “щоденна пропускна здатність по мосту повинна складати не менше 10 тисяч автомобілів, що абсолютно нереально”, - вважає кримський урядовець. Схоже, позиції уряду і парламенту автономії з цього приводу розійшлися кардинально.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG