Доступність посилання

ТОП новини

Парламенти Югославiї й Сербiї у четвер вiдмовилися обговорювати проект закону про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, пiдготований партiєю югославського президента Воїслава Коштунiци


Парламенти Югославiї й Сербiї у четвер вiдмовилися обговорювати проект закону про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi, пiдготований партiєю югославського президента Воїслава Коштунiци

Бєлград, 21 грудня 2001 – Проти законопроекту проголосували i правляча коалiцiя й опозицiя. Однi вважають, що ним не врегульовано у вiдповiдний спосiб питання видачi осiб, яких звинувачує Гаазький трибунал. Iншi принципово виступають проти екстрадицiї. Партiя Коштунiци недавно покинула правлячу коалiцiю й наразi дiє самостойно: нi з владою, нi з опозицiєю. Саме ця партiя ранiше виступала проти спiвробiтництва з Гаазьким трибуналом. Вона пiдготувала законопроект ймовiрно саме тому, щоби вiдкинути звинувачення, мовляв вона гальмує стосунки з Трибуналом, а посередньо i стосунки iз захiдними країнами. Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич з цього приводу заявив, що владi залишається лише одна можливiсть: застосовувати Статут Гаазького трибуналу. Нагадаємо, що екс-президента Слободана Мiлошевича видано до Гааги саме на пiдставi згаданого Статуту. Не було важко передбачити, що законопроект буде вiдхилено. Президентська партiя його мабуть i пiдготувала лише для того, щоби вмити руки вiд звинувачень та кинути пiсок у вiчi громадскостi. Мовляв, ми за спiвробiтництво з Трибуналом, а за видачу звинувачених нехай вiдповiдає хтось iнший.

Депутати обох парламентiв до кiнця року займатимуться бюджетами на наступний рiк. Сербський уряд запропонував бюджет на суму 7 мiльярдiв нiмецьких марок. Цiкаво, що бюджет вдвiчi бiльший, нiж минулого року. Причина в тому, що ним передбачається й сплата iноземних боргiв. Iншими словами, Сербiя планує взяти на себе заборгування Югославiї у разi її розпаду. Союзний бюджет далеко менший – лише два мiльярди марок, з-помiж яких 70 вiдсоткiв припадає на Збройнi сили. Уряд Сербiї пообiцяв, що вiд Нового року подешевшають в 20 вiдсоткiв хлiб, м’ясо та iншi продукти. Натомiсть подорожчають сигарети й бензин.

Чорногорiя, звичайно, не запланувала дати жодного динара в союзну касу. Її мала б наповнити лише Сербiя. Щодо стосункiв мiж двома республiками, чорногорський президент Мiло Дюканович у четвер винiс нову пропозицiю. Референдум про незалежнiсть, за його словами, не буде призначено у разi якщо парламенти Югославiї, Сербiї й Чорногорiї досягнуть домовленостi про мирне роз’єднання на зразок Чехiї й Словаччини. Дюканович запропонував, щоби двi незалежнi держави в майбутнiх взаєминах застосовували європейську модель вiдкритих кордонiв, без паспортiв i вiз та з можливiстю подвiйного громадянства. Офiцiйний Бєлград поки що не вiдповiв на пропозицiю. Чи й це пiсок у вiчi чи м’якший варiант розiрвання шлюбу? Якби там не було, сербсько-чорногорський шлюб наразi iснує – лише на паперi. Партнери вже давно живуть окремо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG