Доступність посилання

ТОП новини

Заборона Арафатові відвідати Вефлиєм


Заборона Арафатові відвідати Вефлиєм

Прага, 25 грудня 2001 – Ізраїльське керівництво вперше за останні 7 років заборонило палестинському лідерові Арафату відвідати богослужіння у Вифлиємі під час нинішніх Різдвяних свят у зв’язку з останніми атаками палестинських терористів-самовбивць. Для скасування заборони Ізраїль закликав Арафата припинити дальші акти терору і заарештувати організаторів попередніх терактів – лідерів екстремістської організації Хамас.

Арафатові було заборонено поїхати із Рамали до Вифлиєму через ізраїльську територію. Прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон пояснив заборону тим, що палестинський лідер і загалом палестинські власті не вжили достатніх заходів для арешту вбивць міністра туризму Зееві і організаторів недавніх терористичних актів на території Ізраїлю. Раніше Арафат перелітав через ізраїльську територію на гелікоптері, однак, на початку грудня ізраїльська авіація знищила кілька палестинських вертольотів у відплату за недавні терористичні акти. Рішення кабінету Шарона викликало гостру критику як в самому Ізраїлі, так і поза його кордонами. Одним із перших критиків відгукнувся Ватікан. Палестинська адміністрація звернулася до Папи Римського із проханням підтримати палестинців у конфлікті з Ізраїлем і переконати Шарона зняти заборону з Арафата. Сам палестинський лідер назвав цю заборону злочином і запевнив, що він відвідає богослужіння у Вифлфємі, навіть якщо доведеться іти туди пішки. Римо-католицька церква пообіцяла вплинути на Ізраїль з метою скасувати заборону, проте прем’єр-міністр Шарон залишився невблаганим і цього року Арафат не прибув на месу до Вифлиєма.

Заборону скритикував також міністр закордонних справ Ізраїлю Перес, заявивши, що ізраїльські керівники допустилися таким чином помилки. Далі, рішення Ізраїлю гостро скритикував Луї Мішель - міністр закордонних справ Бельгії, яка тепер головує у Європейському союзі. За словами Мішеля, Арафат залишається законним лідером палестинців як для Ізраїлю в урегулюванні близькосхідної кризи, так і для міжнародної спільноти. Пізніше також посол Бельгії в Ізраїлі заявив, що заборона Арафатові відвідати Вифлиєм може завдати серйозної шкоди репутації Ізраїлю в Європі.

Серед інших країн із гострою критикою рішення Ізраїлю виступила також Росія, закликавши Шарона скасувати заборону.

Останньою відповіддю Шарона була вимога від Арафата негайно заарештувати убивць міністра туризму Зееві, інакше, за словами, Шарона, Ізраїль на пропустить палестинського лідера через свою територію. У понеділок бойовики організації Фатх, якою керує Арафат, обстріляли на західному березі Йордану єврейське поселення, тяжко поранивши одного з поселенців. Вони заявили, що це було відплатою за заборону Арафатові відвідати Вифлфєм. Єрусалимський кореспондент агентства Ройтер наводить із цього приводу слова палестинського міністра інформації Ясера Абеда Раббо, який назвав рішення Ізраїлю «прикладом окупаційної ароґантності». Це є приниженням для всього палестинського народу, каже Раббо, для християн і мусульман. Шарон, за його словами, замість колядок бажає крові і сліз. До речі, сам Арафат є мусульманин, проте його дружина - християнка, як значна частина інших палестинців, особливо тих, що живуть у Вифлиємі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG