Доступність посилання

ТОП новини

Яким був рік 2001 для української діаспори в Америці – розмова з Головою Українсько-американської координаційної ради Ігорем Гавдяком


Яким був рік 2001 для української діаспори в Америці – розмова з Головою Українсько-американської координаційної ради Ігорем Гавдяком

Вашингтон, 25 грудня 2001 – 2001 рік виявився особливо складним для української діаспори на американському континенті. Одні бачать у ньому радість святкування 10-ї річниці незалежності, для інших ця подія затьмарена проблемами на їхній прабатьківщині. Треті вважають, що події 11 вересня в США дуже серйозно вплинули на міжнародну політику, зокрема, на позиції України. Говорить Голова однієї з найбільших організацій діаспори – Українсько-американської координаційної ради

Ігор Гавдяк

На жаль, я думаю, що в останній рік взаємини між Америкою і Україною дуже погіршилися. Я думаю, що це має кілька причин. Наприклад, одна з найповажніших причин – це вбивства українських журналістів, зокрема, Георгія Гонгадзе, касетний скандал і усунення Віктора Ющенка як прем’єр-міністра України. Все це викликало дуже неґативний імідж України в Америці. По-друге, бажання уряду президента Буша є покращити американсько-російські відносини особливо після 11 вересня. І це відсунуло Україну в американській політиці на другий план.

Мирослава Гонгадзе

Які ознаки цієї співпраці, цих стосунків?

Ігор Гавдяк

Наприклад, дуже тяжко було, щоб пройшла через Конгрес допомога Україні. Організації української діаспори тут дуже багато зусиль віддали на цю проблему, щоби цю допомогу не скоротили. А взагалі це утруднювало організаціям української діаспори співпрацю з американським урядом і з американським Конгресом. До певної міри в уряді нас, я б сказав, іґнорували, тяжко було знайти час на зустрічі, як колись було. Рік перед тим дуже часто були зустрічі в державному департаменті з представниками організацій української діаспори, цього року таких зустрічей майже не було.

Мирослава Гонгадзе

Тобто Ви хочете сказати, що українські проблеми вплинули не тільки на українсько-американські відносини, а й взаємини української діаспори з американським урядом?

Ігор Гавдяк

Безперечно. Я думаю, що вони дуже погіршилися останнього року. На жаль, і відносини української діаспори з українським урядом не були на найкращому рівні. Ми старалися, як могли, щоб ці відносини були близькими. Часто думаємо, що даємо поради нашому уряду, які здорові, позитивні. Але вони сприймалися скорше як критика України від нас, і нам було сказано, щоб ми не мішалися у внутрішні проблеми України. Наша ціль є – щоб українські діаспорні організації в Америці, Канаді та інших державах мали більший доступ до українського уряду, могли би більше, я думаю, допомогти українському уряду. Ми дивимося, що роблять балтійські діаспори, як їх приймають, як вони справді є включені в програми державні – в Латвії чи Естонії. Ми цього не помічаємо тут взагалі. Ми також дуже зацікавлені, щоб українці, які виїхали з України 50, 60, 70 років тому, їхні діти мали не так привілеї в Україні, але щоб могли мати почуття, що вони приїжджають до своєї другої батьківщини, а не як звичайні туристи.

Мирослава Гонгадзе

Які пріоритети і побажання в наступному році?

Ігор Гавдяк

Їх багато. Я б хотів лише зосередитися на деяких, що для нас є дуже важливі. Ми хотіли би бачити, щоб остаточно проблема смерти Георгія Гонгадзе та інших журналістів була заключена, і найважливіше, щоб винні були покарані. Ми бажаємо бачити також розвиток вільної преси, телебачення, радіо в Україні. Ми би хотіли бачити зменшення економічних і політичних впливів малої групи олігархів. А натомість щоби зростало українське середнє і мале підприємство. Ми би хотіли, щоб усі кандидати, приміром, на виборах до Верховної Ради в березні, мали рівний доступ до українських засобів масової інформації, щоб вибори були вільні, прозорі, щоб справді віддзеркалювали волю громадян України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG