Доступність посилання

ТОП новини

Олексій Костусєв: “Сказати на сто відсотків, що не братиму участі у виборах мера Одеси я не можу...”


Олексій Костусєв: “Сказати на сто відсотків, що не братиму участі у виборах мера Одеси я не можу...”

Одеса, 27 грудня 2001 - Нинішній Голова Антимонопольного Комітету України Олексій Костусєв брав участь у виборах міського голови Одеси двічі. Не виключає Він цього і з планів майбутніх.

Ігор Столяров: Хотілося б почути Вашу оцінку року, що минає та прогноз на рік 2002.

Олексій Костусєв: В цілому, якщо говорити про рік який минає – оцінювати його однобоко було б невірно, бо були події які псували нам настрій, але були і позитивні просування.

Як професійний економіст маю сказати, що цей рік в економічному плані був достатньо вдалий. Мало місце економічне зростання. Може результати цих покращень ще не відчули звичайні виборці, що найголовніше, але вони є. Дуже важливо ці позитивні тенденції зміцніти.

Як відомо, дуже добрий був цьогорічний врожай зерна. Він на багато краще ніж у попередньому році і це теж важливе досягнення, бо дозволило вирішити конкретні проблеми. Не є таємницею, що середньостатистична українська родина витрачає 15 відсотків сімейного бюджету саме на хліб. І те, що ціни на хліб зменшилися в цілому в Україні на 12 відсотків – я гадаю, що для багатьох людей це надзвичайно важливо.

Що стосується нашої діяльності – ми порушили питання і розпочали його реалізацію ще у Верховній Раді України - щоби люди платили лише за ті житлово - комунальні послуги які реально одержують. Це величезна проблема. Дуже важлива вона і для Одеси, бо люди платять за воду за умови що води не бачать тривалий час. Вони платять чомусь і за тепло яке опалює космос, але не їхні будинки. І так далі.

Зараз ми продовжуємо цю роботу. Нещодавно я підписав інструктивний лист до всіх регіональних територіальних відділень Антимонопольного комітету – де спробував показати як необхідно вирішувати ці питання, наводяться конкретні приклади як це нам, наприклад, вдалося зробити у Києві. Ми повернули цього року споживачам комунальних послуг п”ять мільйонів гривень. Це те що вже зроблено. Але, я вважаю, що це лише початок роботи, бо людей тут ошукали.

Що стосується Одеси – нажаль не один раз доводилося чути справедливу критику як раз ситуації в моєму рідному місті. Зокрема, в місті існує величезна невиправдана заборгованість із зарплати працівникам бюджетної сфери. Це не виправдано нічим. Ні загальною ситуацією в Україні.

Я знаю, що такої заборгованості немає у інших містах України. Неодноразово чув я критику і прем”єр-міністра Кінаха що стосується Одеси. Це викликає занепокоєння.

Ігор Столяров. Тепер про вибори. Ваше прізвище все частіше з”являється серед можливих кандидатів на посаду міського голови Одеси. Ви братимете участь у цих виборах за мера міста?

Олексій Костусєв: Справа в тому, що я у власних виборах став переможцем до виборів. Ви знаєте, що посада Голови Антимонопольного комітету затверджується парламентом країни. Парламент дав згоду на моє призначення 302 голосами і я цим дуже пишаюся. Я вважаю, що в день голосування було зроблено підсумок моєї роботи як парламентаря. Мені було дуже важливо побачити яка буде ця цифра? Я розумів, що власними голосами мої колеги поставлять мені оцінку, висвітлить ставлення до мене різних людей.

Саме тоді відбулося моє обрання на сім років на посаду Голови Антимонопольного комітету України де я працюю. Робота ця є дуже цікавою, вона мені подобається. Є чимало задумів. Нині ми віддали документи на реєстрацію нашого журналу. Будемо по іншому працювати з пресою.

Тому мої інтереси є тут.

Сказати на сто відсотків, що я не буду брати участі у виборах мера я не можу, бо, хоча ця посада є нижчою від тої яку я нині обіймаю, якщо події в Одесі матимуть такий розвиток як у попередні роки і розпочнеться жах – можливо доведеться втрутитись.

Ігор Столяров: Чи будуть ці вибори справедливими? Ваш прогноз.

Олексій Костусєв: Нажаль, в Одесі ще ніколи мером не була людина за яку проголосувала більшість. І це, так би мовити, в час демократії.

В 1994 році більшість одеситів проголосували за мене, але Гурвіцу вдалося вкрасти у мене перемогу і стати мером. В 1998 році Гурвіц на 100 відсотків переміг у Боделана, набравши на 70.000 голосів більше, але у нього забрали перемогу і віддали Боделану.

Мені б дуже хотілося б, щоби ця трагічна традиція була перервана і щоби нарешті, може на цих виборах, мером міста стала б людина за яку проголосує більшість одеситів.

Але, я побоююсь, що вибори знову можуть перетворитися у війну. В Одесі забувають, що вибори це звичайний політичний процес. Це перетворилося у війну. Відбувається це тому що ті кандидати які оголосили про намір брати участь у виборах, вони розглядають результати виборів як процес між життям та смертю. Він має лягти кістками, і всі навколо, але Він має перемогти. Так бути не повинно.

Поразка на виборах є трагедією лише для людини яка нічого з себе не уявляє. Він може лише на місцевому рівні великим та страхітливим. Якщо ти фахівець – є чимало речей де можливо реалізуватися.

Доречі, я написав книжку. Сподіваюсь, що на початку наступного року вона побачить світ. Над нею нині працюють художники, бо я власну роботу завершив. Там описана економічна історія Одеси. Це величезний матеріал. Я переглянув протоколи всіх засідань Думи щодо вільної економічної зони, муніципальної позики, благоустрою. Там є розділи які стосуються сучасного життя. Є моє бачення виборів 1994 – 1998 років.

Не вірною є і практика переслідування опонентів після перемоги на виборах мера. Вона має місце в Одесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG