Доступність посилання

ТОП новини

Нова європейська валюта. Індійсько-пакистанський конфлікт


Нова європейська валюта. Індійсько-пакистанський конфлікт

Прага, 2 січня 2002 – Із початком нового року увага західної преси, особливо європейської, зосереджена на впровадженні до обігу у 12 країнах ЄС нової європейської валюти. Інша тема, на яку відгукуються всі західні газети, – це ескалація індійсько-пакистанського конфлікту.

Коментуючи впровадження від нового року спільної європейської валюти, коментатор британської газети «Ґардіян» Гюґо Янґ пише, що євро врешті стало політичним фактом для 300 мільйонів європейців. Коли Великобританія прилучиться до єврозони? – запитує автор і відповідає: з її септицизмом Великобританія надзвичайно поволі доходить до схвалення спільної валюти, але цей процес, як підкреслює коментатор, невідкличний. Британцям залишилося лише усвідомити, що прилучення до спільної валюти є фінансово і політично вигідне для них. На думку автора, країна завдала собі шкоди, відкладаючи прилучення до спільної європейської валюти на пізніше. Єдиний шлях, щоб формувати майбутнє Європи, пише автор, – це прилучитися до тих, хто зважився на цей сміливий крок.

Оглядач газети «Файненшл таймс» Мартін Вольф дещо стриманіше коментує впровадження євро. Він пише, що мешканці країн ЄС, які впровадили спільну валюту, тепер очікують дальшої інтеграції й економічного процвітання. При цьому багато вірять у те, що спільна європейська валюта стане сильною, – проте, веде далі автор, досі євро було слабкою валютою. Останній глобальний економічний спад лише послабив спільну валюту Європейського Союзу. Однак автор стверджує і позитиви впровадження євро. Передусім спільна валюта сповільнить інфляцію національних валют у країнах ЄС і допоможе у фінансовій консолідації цих країн. Автор не передбачає провалу або особливого злету євро. І він так само вважає, що Великобританія у недалекому майбутньому теж прилучиться до єврозони.

Газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить тим часом коментар Наяма Сеті, редактора англомовного тижневика «Фрайді таймз», що виходить у пакистанському місті Лахор. Автор гостро критикує спроби Індії змусити президента Пакистану Мушарафа заборонити діяльність прокашмірських ісламських угруповань у Пакистані. Жоден пакистанський керівник не зміг би зберегти владу під тиском громадськості і військових і був би затаврований як зрадник, якби пішов на такий крок, пише автор. По-друге, веде далі коментатор, президент Мушараф уже викликав невдоволення потужних релігійних сил у Пакистані, погодившись приєднатися до антитерористичної акції Заходу в Афганістані. По-третє, змусивши Пакистан надіслати на кордон із Індією півмільйона військовослужбовців, Делі таким чином спричиняється до послаблення кордону з Афганістаном, де відступ загонам Аль-Кайди і Талібану перекривали 200 тисяч пакистанських солдатів. Далі, Мушараф на вимогу США погодився викорінити ісламський екстремізм у Пакистані, а Сполучені Штати заморозили банківські рахунки кількох терористичних груп і заарештували п’ятьох лідерів цих груп, у тому числі прокашмірського «Джіхаду». Врешті чого ще хочуть США й Індія від Пакистану, що вони могли б негайно отримати? – запитує автор і на закінчення пропонує надати підтримку Мушарафові, щоб він зміг продовжити дотеперішню політику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG