Доступність посилання

ТОП новини

З коментарем американської преси з приводу останньої зустрічі президентів Кучми й Путіна у Харкові вас ознайомить наш н’юйоркський кореспондент


З коментарем американської преси з приводу останньої зустрічі президентів Кучми й Путіна у Харкові вас ознайомить наш н’юйоркський кореспондент

Н’ю Йорк, 14 січня 2002 - Доля України бентежить Вашінґтон. Упродовж десятьох років Сполучені Штати надали Украіні понад два мільярди доларів допомоги з метою сприяти інтеграції новонезалежної країни в економічні, соціальні та політичні структури Заходу взагалі та Європи зокрема, щоб Україна не потрапила знову до обіймів Росії. Нині Україна налагоджує тісні взаємини з Росією. У Харкові лідери двох держав говорили про зміцнення дружби та про ділове партнерство. Ще зовсім недавно у Вашінгтоні це могли б сприйняти як ознаку зменшення американського впливу у Східній Європі. Але часи змінилися. Україна позбулася ядерної зброї, зупинила Чорнобильску атомну станцію. Змінилися на краще відносини між Америкою й Росією, особливо після нападу ісламських терористів на Нью-Йорк та Вашінгтон. Відповідно, зменшилася геостратегічна важливість України як своєрідного буфера між Росією та Заходом, як вважає дипломатичний оглядач Нью-Йорк Таймс Айєн Фішер. “Ми не бачимо протиріччя між “європейським вибором” України та стабільними, нормальними взаєминами з Росією. Україна може й повинна йти цими двома шляхами, - зазначає в інтерв’ю Карлос Паскуаль, посол Сполучених Штатів у Києві, і далі, - Стабільна, певна у своїх силах Україна може бути тим сусідом, який підштовхуватиме Росію на її шляху до реформ”.

Але самі українці, зокрема інтелектуальні та реформістські кола, стурбовані тим, що Україна, на їхню думку, просувається назад, на Схід, у той час, як інші колишні радянські сателіти, та й сама Росія, - зближуються з Європейским Союзом і НАТО.

Оглядач Нью-Йорк Таймс пише, що хоча економічно Україна торік зробила великий стрибок уперед, залишається поганим загальний стан економіки, контрольованої елітою впливових бізнесменів. Залишаються темними ділові взаємини з Росією, чиї інтереси в Києві репрезентує посол Віктор Чорномирдін, колишній прем’єр-міністр і голова Газпрому. Політично, Україна теж переживає труднощі. Президент Кучма, як пише Нью-Йорк Таймс, дозволив усунути прем’єр-міністра Віктора Ющенка, популярного реформатора, у той час, як популярність самого Кучми впала до найнижчого рівня у зв’язку з убивством журналіста Георгія Гонгадзе. У жовтні минулого року відчуття некомпетентності уряду і втрати контролю посилилося, коли украінські військові випадково знищили російський авіалайнер над Чорним морем. Загинуло 78 чоловік. Президент Кучма спочатку заперечував це, а потім ще погіршив ситуацію коментарями типу “Можливо, що ракета не розуміла української мови”.

Але все це не означає, що Сполучені Штати кидають Україну напризволяще, пише оглядач. Безпосередні американські інвестиції в українську економіку набагато перевершують російські, а щодо грошової американської допомоги, то за її рівнем Україна посідає одне з перших місць у світі, після Ізраїлю та Єгипту.

Під час відвідин Польщі влітку минулого року президент Буш, закликаючи ліквідувати кордон між Сходом і Заходом, виділив Україну. Але цей заклик, зауважує Нью-Йорк Таймс, був зі знаком запитання, ніби підкреслюючи стурбованість Білого дому небажанням України реформуватися. Джордж Буш заявив, цитую, “Дехто в Києві говорить про європейську долю країни. Якщо це справді їхнє бажання, ми повинні заохотити його”.

Головне, на думку оглядача, те, що українці відчувають себе незалежним народом і не мають бажання приєднуватися до Росії, подібно до наміру свого північного сталіністського сусіда, Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG