Доступність посилання

ТОП новини

Подав у вiдставку мiнiстр оборони Югославiї Слободан Крапович. З цього приводу знову пожвавилися дебати щодо перебудови армiї та її ролi в полiтицi


Подав у вiдставку мiнiстр оборони Югославiї Слободан Крапович. З цього приводу знову пожвавилися дебати щодо перебудови армiї та її ролi в полiтицi

Бєлград, 17 сiчня 2002 – Мiнiстр Крапович заявив, що покидає мiнiстерське крiсло з причин здоров’я. Немає сумнiву, що йдеться про полiтичну хворобу. Громадяни пам’ятають, що Крапович торiк у парламентi, у вiдповiдь на образу, мужньо влiпив ляпаса лiдеровi ультранацiоналiстiв Шешелю, який у порiвняннi з ним – справжнiй велетень. Наприкiнцi минулого року преса зазначала, що мiнiстр оборони обурений переведенням на пенсiю групи генералiв. Хоча iмен звiльнених з вiйськової служби не оприлюднено, газети писали, що бiльшiсть з них за нацiональнiстю – чорногорцi, так само як i пан Крапович. Мiнiстр нiбито бачив список звiльнених щойно тодi, коли президент Воїслав Коштунiца пiдписав укази про переведення на пенсiю його землякiв. На думку оглядачiв, йшлося про свого роду етнiчну чистку у Генштабi й Мiноборони. Усунення чорногорцiв iз згаданих iнституцiй окремi аналiтики вважали знаком, що Бєлград заздалегiдь готується до ситуацiї, яка виникне пiсля вiдокремлення Чорногорiї. У середу подав у вiдставку генерал Любодраг Стоядiнович, начальник Управлiння Генштабу для стосункiв з громадскiстю. Вiн пояснив, що йдеться про його особистий протест проти групи у Генштабi, “яка ототожнює себе з армiєю й гальмує будь-якi реформи”. За словами Стоядiновича, Збройнi сили понинi очолюють особи, якi були символами колишнього режиму. Вiн при цьому має на увазi Мiлошевичевого улюбленого генерала Небойшу Павковича, якого чомусь дуже поважає й президент Коштунiца.

На сторiнках преси тим часом триває полемiка мiж колишнiм й теперiшнiм начальниками Генштабу, генералами Перiшичем й згаданим Павковичем. Екс-президент Слободан Мiлошевич звiльнив Перiшича з посади на початку вiйськових операцiй проти албанського мирного населення у Косовi. Генерал згодом заявляв, що його звiльнено через те, що виступав за полiтичне врегулювання кризи. Теперiшнiй начальник Генштабу звинувачує свого попередника в тому, що вiн, нiбито, п’ять рокiв тому планував провести вiйськовий пуч й лiквiдувати разом з Мiлошевичем кiлькох опозицiйних дiячiв. Перiшич це називає безглуздям. За його словами, лише дурень мiг би планувати вбивство i глави держави i його супротивникiв.

Коментуючи щоденнi суперечки вiйськовослужбовцiв, мiнiстр внутрiшнiх справ Зоран Жiвкович назвав неприпустимим їхнє втручання в полiтичнi справи. Вiн сказав: “Треба звiльнити кожного офiцера Збройних сил й полiцiї, який виступає з полiтичними оцiнками, оскiльки безвiдповiдальнi заяви вiйськовослужбовцiв мають бiльшу вагу, анiж виступи полiтикiв”.

Новим мiнiстром оборони буде також чорногорець й соцiалiст, мало вiдомий апаратник Велiмир Радоєвич, за освiтою – агроном, який ймовiрно нє буде втручатися нi в полiтичнi нi у вiйськовi справи. Боротьба за владу над Збройними силами продовжується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG