Доступність посилання

ТОП новини

Про можливе коливання курсу гривні


Про можливе коливання курсу гривні

Київ, 22 січня 2002 - На цьому тижні прозвучали дві публічні заяви щодо можливої “поведінки” гривні у 2002 році. Зокрема, колишній прем’єр-міністр України, нині лідер виборчого блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко, виступаючи перед студентами Києво-Могилянської академії 14 січня, спрогнозував, що з весни цього року курс гривні різко впаде . Через два дні на прес-конференції, проведеній в агентстві УНІАН, директор департаменту валютного регулювання Національного банку України Сергій Яременко зазначив, що Україні потрібен курс з невеликою девальвацією для стимулювання українського експорту.

Свою думку Віктор Ющенко пояснив залежністю стабільності національної валюти від бюджетної та торговельної стабільності. За його словами, як тільки починається дефіцит бюджету, починається “корозія валюти”. Зокрема, лідер “Нашої України” зазначив: “Це може статися через недотримання проголошеного бюджетного курсу, а також через негативне зовнішньоторговельне сальдо”.

Тим часом, через два дні після заяв Ющенка Сергій Яременко оприлюднив інший погляд. Він не погодився з такою категоричністю пана Ющенка: “У 2002 році катастрофічних ситуацій ми не передбачаємо, і платіжний (навіть торговельний) баланс будуть з позитивним значенням”. У розмові зі мною Сергій Яременко не спростував своїх слів про те, що необхідний для Національного банку курс – це “курс з невеликою девальвацією”, але сказав, що це ще не офіційний погляд головної банківської установи держави. За його словами, позиції уточнюються і стануть відомі, можливо, наступного тижня.

Заступник голови Національного банку України Ярослав Солтис упевнений, що загрози для падіння курсу немає , і Нацбанк планує на кінець року обмінний курс гривні на рівні 5,5-5,6 за долар.

Пан Солтис підкреслив, що Національний банк має можливість утримати гривню в межах параметрів грошової політики держави. Невелике зниження курсу в останній місяць він пояснює великим викидом гривневої маси, пов’язаної зі святами і виплатами “13-х зарплат” та премій у кінці року. Але вже з 17 січня курс почав стабілізуватися, а 18 січня, за один день, Нацбанк закупив 8 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG