Доступність посилання

ТОП новини

Довкола подій у Київській міській держадміністрації


Довкола подій у Київській міській держадміністрації

Київ, 14 лютого 2002 - Досить несподівано для багатьох почала розгортатися ситуація в Київській міській держадміністрації після того, як 11 лютого з'явився указ президента України про тимчасове звільнення Олександра Омельченка з посади голови міськдержадміністрації і покладення цих функцій на його заступника Ігоря Шовкуна, а також після того, як Олександр Омельченко відкликав свою заяву про відпустку. 12 лютого Олександр Омельченко видав розпорядження про подальше виконання ним функцій голови Київської міської держадміністрації. Тим часом, призначений Леонідом Кучмою Ігор Шовкун уже встиг зобов'язати голову правління банку “Хрещатик” тимчасово припинити обслуговування всіх рахунків КМДА та її підрозділів, а також зробив спробу підпорядкувати собі роботу фінансового та транспортного управлінь.

Згідно із законом про столицю, президент призначає голову міськдержадміністрації після того, як його оберуть міським головою. Навіть голів районних держадміністрацій президент призначає тоді, коли районні депутати оберуть їх головами райрад. Крім того, київський міський голова призначає своїх заступників за погодженням з урядом та адміністрацією президента, але він підписує розпорядження.

Ще 1 лютого О.Омельченко звернувся до голови Адміністрації президента Володимира Литвина з клопотанням про відбуття в неоплачувану відпустку на період передвиборчої агітації, починаючи з 18 лютого. При цьому Олександр Омельченко поклав виконання обов'язків міського голови на Ялового, а голови міськдержадміністрації – на Голицю. 6 лютого Володимир Литвин погодився з цим, але даний документ не потрапив у місто. Ось як коментує президентський указ керівник парламентської фракції “Єдність” Іван Салій:

“Це крок по дестабілізації ситуації у державі. Це рішення – не спонтанне, до нього йшли давно, Ви пам’ятаєте, що ще пан Бродський озвучував у Верховній Раді питання про неправильність поєднання двох посад”.

Я поцікавився в пана Салія, хто стоїть за цим документом. Говорить Іван Салій:

“Я думаю, що цим указом займався не Кінах, а президент. Інша справа, що президент потім зустрівся із Шовкуном і віддав належні розпорядження”.

До речі, Ігор Шовкун – член партії “Демсоюз” і двадцятий номер у виборчому списку.

Ось як прокоментував ситуацію директор Інституту політики Микола Томенко: “ Я це оцінюю, як публічний загальнонаціональний урок президента для всіх державних посадових осіб, які вирішили грати у власну виборчу гру під час парламентської виборчої кампанії. Президент хоче взяти під свій особистий контроль хід виборчої кампанії”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG