Доступність посилання

ТОП новини

Країнам-кандидатам бракує «адміністративного ресурсу», говорять представники ЄС


Країнам-кандидатам бракує «адміністративного ресурсу», говорять представники ЄС

Прага, 15 лютого 2002 - Країни-кандидати на вступ до ЄС не встигають використати мільйони доларів допомоги, що їх надає Європейський Союз в рамках програми розвитку. На думку представників ЄС, країнам-кандидатам бракує досвіду та «адміністративного ресурсу». Проте чиновники ЄС зазначають, що майбутні члени ЄС швидко опановують премудрості європейської бюрократії.

Коли Європейська Комісія запропонувала, щоб країни-кандидати отримували менші сільськогосподарські дотації, ніж нинішні члени ЄС після вступу, кандидатські країни назвали це дискримінацією і не приховували свого обурення скупістю ЄС. Але нинішні країни Європейського Союзу стверджують, що і ті дотації, які країни-кандидати отримують зараз, є занадто щедрими. Особливо на цьому наполягає Франція, яка вважає, що ЄС повинен скоротити структурну допомогу для країн-кандидатів, на яку планувалося надати 25 мільярдів доларів між 2004 та 2006 роком.

Аргументів прихильникам скорочення допомоги додали нещодавні висновки європейських чиновників про те, країни-кандидати використали лише дуже малу частину допомоги, яку вони отримують від Євросоюзу в рамках програми розвитку із 2000 року. Критику цього тижня підтримав представник Європейської Комісії, що відповідає за проекти у галузі інфраструктури та довкілля Ерік Унтревурцахер. Він сказав, що країни-кандидати поки що неспроможні використати понад 7 мільярдів доларів, призначених на 169 проектів у галузі інфраструктури.

«Можливості кандидатських країн щодо використання грошей викликають занепокоєння», - говорить представник ЄС. Із грошей, що їх було виділено у 2000 році, країни кандидати не зуміли скористатися ані центом. Минулорічні гроші були використані лише на 20%. На думку чиновників Європейського Союзу, країнам-кандидатам просто бракує «адміністративного ресурсу»: штату, досвіду та інколи і технічних можливостей для того, щоб провести складну підготовчу роботу, що передує наданню коштів. Державним службовцям з країн-кандидатів бракує знання про правила Європейського Союзу, що призвело до скасування ЄС багато проектів, підготовлених у країнах-кандидатах.

Проте ситуація обіцяє кардинально змінитися цього року. Навчившись з власних помилок, службовці з кандидатських країн, зробили великий поступ в опануванні правил ЄС, і цьогорічна структурна допомога ЄС має бути використана майже повністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG