Доступність посилання

ТОП новини

Буш у Китаї


Буш у Китаї

Прага, 21 лютого 2002 – Президент Сполучених Штатів сьогодні прибув до Китаю – це його остання зупинка під час дипломатичного турне країнами східної Азії. Пекін та Вашингтон наразі не змогли досягти компромісу з питань контролю над експортом озброєнь.

Саме сьогодні виповнилося 30 років від історичного візиту колишнього американського президента Річарда Ніксона до комуністичного Китаю, в результаті якого Вашингтон і Пекін поновили дипломатичні відносини. І хоча візит нинішнього американського лідера до Пекіна наразі не приніс дипломатичних проривів, факт потепління американсько-китайських відносин після 11-го вересня є очевидним.

Джордж Буш подякував китайцям за підтримку антитерористичної кампанії в Афганістані, а китайський лідер прийняв запрошення Буша відвідати Сполучені Штати. Йшла мова в Пекіні і про Північну Корею. Буш закликав керівництво КНР допомогти відносити діалог з Пхеньяном, використавши свої дипломатичні канали.

Є і важливі міжнародні питання, які розділяють Пекін і Вашингтон. Серед них - права людини. "Всі народи світу, включно з китайським, повинні мати змогу вибрати як жити, як здійснювати релігійні обряди," – наголосив Буш на прес-конференції в китайській столиці. Але найболючіше для американців питання це контроль над експортом зброї до держав, які вороже ставляться до США. "Мій уряд сподівається, що Китай виступатиме проти поширення ракет та інших смертельних технологій," - наголосив американський лідер.

Білий Дім занепокоєний тим, що китайські компанії та громадяни здійснювали такі поставки до Пакистану та Ірану і навіть запровадив санкції щодо низки китайський фірм, але офіційний Пекін, зі свого боку, постійно заперечує такі факти. Китай також висловлює невдоволення тим, що самі американці постачають зброю Тайваню.

Сьогодні радник президента США з питань національної безпеки Кондоліза Райс повідомила, що Пекін і Вашингтон не змогли досягти порозуміння щодо контролю над поширенням озброєнь. Вона також зазначила, що це питання не буде вирішено під час нинішнього візиту американського лідера до Китаю, який завершується завтра.

Тим часом деякі американські оглядачі критикують Білий Дім за те, що він ставиться більш поблажливо до Китаю ніж до Північної Кореї за той же гріх. З іншого боку, система експорту в Китаї доволі децентралізована і влада КНР стверджує, що не завжди знає, чим займаються конкретні компанії. Розв’язати цю проблему і буде головним завданням американських дипломатів після візиту Буша до Пекіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG